Ekologický Jo-mobil vyjede na ruské silnice

Moskva – Rusko chce vyrábět svůj první hybridní automobil. Jmenuje se Jo-mobil a díky bezkonkurenčně nízké ceně má být nejlevnějším hybridem na světě. Míří hlavně na domácí trh, Rusové ale pomýšlejí i na vývoz do Asie. Prototyp vozu, jehož vývoj platí skupina Onexim a miliardář Michail Prochorov, který zbohatl na vzácných kovech, byl dnes vůbec poprvé k vidění v Moskvě.

Auto je určeno především do města. Hybridní motor kombinuje benzín, zemní plyn a baterii, spotřeba má činit 3,5 litru na 100 kilometrů. Oč méně oslnivý je design, o to zajímavější je startovní cena: 215 tisíc korun. „Navrhli jsme design tak, aby nevynikal – je ladný, příjemný, bez revolučních prvků. Užitečný do města a cílený na mladé lidi,“ přiblížil designér vozítka Andrej Trofimčuk.

I když je Jo-mobil minivozem, jeho konstruktéři myslí i na variabilitu. Chtějí ho proto nabízet se třemi typy plastových karosérií – k dispozici bude hatchback, dodávka i sportovní kupé.  Většina součástek se vyrobí v Rusku, což má povzbudit skomírající automobilky. „Jestli teď nepřijdeme s nějakým seriózním projektem, Rusko navždy zůstane pozadu,“ podotkl šéfkonstruktér Aleksandr Sinkevič.

První  jo-mobily vyjedou na silnici za dva roky. Ze začátku se počítá s tím, že výrobní linku opustí 10 tisíc aut ročně. Otázka ale je, jak se chytnou. V Rusku jsou v oblibě hlavně luxusní vozy, platí, že čím větší, tím lepší. Ekologie je na posledním místě. Tvůrci miniaturního hybridu svému vozu ale věří. „Chceme změnit psychologii v Rusku, tak jako se změnila v rozvinutých zemích. Auto je spotřebič a takový k němu má být vztah. Nabízíme maximum nutných funkcí a pohodlí za minimální cenu,“ řekl Aleksandr Sinkevič.

Ačkoli bude cena mezi hybridy zřejmě bezkonkurenční, Jo-mobil nebude nejlevnější auto na ruském trhu. Nejoblíbenější model lady se dá pořídit už od 95 tisíc korun.

Reportáž Barbory Šámalové (zdroj: ČT24)