Soud zablokoval účty fotbalového bosse Starky

Příbram - Okresní soud v Příbrami zablokoval účty kontroverzního podnikatele a fotbalového bosse Jaroslava Starky a FK Marily Příbram. Stát totiž chce po Starkovi peníze, které boss dluží uprchlému podnikateli Radovanu Krejčířovi. Jde o více než 47 milionů korun. Starka, který směnky vypsal, ale svůj závazek zpochybňuje. „V okamžiku, kdy rozhodnutí nabude právní moci, tak se peníze odepíší a budou vyplaceny na účet oprávněného,“ uvedl soudce Miloslav Boudník. Oprávněným je v tomto případě Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), který podal návrh na zahájení exekučního řízení. Starka se může proti rozhodnutí odvolat.

Fotbalový boss ale prý zatím rozhodnutí soudu neviděl, a tedy se k němu nemůže vyjádřit. „Soudní řízení jsem prohrál a respektuji samozřejmě zákon,“ uvedl Starka k vývoji v případu.

Exekuce má být provedena přikázáním pohledávky z účtu, otázkou ale je, kolik peněz na účtech je. „To samozřejmě dopředu nevíme,“ poznamenal Boudník. Starka také podle médií nevlastní žádnou nemovitost, u všech figuruje jméno jeho manželky.

Platnost platebních rozkazů na 44 milionů a zhruba 3,2 milionu v minulosti potvrdil Vrchní soud v Praze. Směnky policie našla v Krejčířově domě, spravováním obstaveného majetku uprchlého podnikatele byl pověřen ÚZSVM. Směnečný platební rozkaz na zaplacení 3,2 milionu s příslušenstvím vydal Krajský soud v Praze v březnu 2006, platební rozkaz na zaplacení 44 milionů v prosinci 2006. Vrchní soud pak potvrdil jejich platnost.

Starka kvůli rozhodnutím podal dovolání k Nejvyššímu soudu a požádal o odklad placení. V odvolání, kterým se v březnu zabýval vrchní soud, Starkův právník uvedl, že usnesení pražského vrchního státního zastupitelství o zajištění Krejčířova majetku z 15. ledna 2003 se na směnku nevztahuje. Odvolací senát byl ovšem názoru, že usnesení se vztahuje na veškerý Krejčířův majetek, tedy i na směnky. Starka také tvrdí, že vypsané směnky měly zajišťovat případné budoucí pohledávky, závazky však prý nikdy nevznikly.

Krejčíř, který je v Česku stíhán za majetkové a násilné trestné činy, policii utekl v červnu 2005 při domovní prohlídce ve vile v Černošicích. Od dubna 2007 pobývá v JAR, kam přicestoval na falešný pas.

Radovan Krejčíř
Zdroj: ČT24