Vysoké školy by měly být financovány podle kvality, ty nejhorší zaniknou

Praha – Ministerstvo školství chce od roku 2012 zásadně změnit financování vysokých škol. Více se má zohlednit kvalitní výzkum nebo uplatnění absolventů na trhu práce. Zároveň to pro nejhorší školy bude znamenat utlumení výuky nebo rovnou zánik. Uvedl to náměstek pro vysoké školy Jan Koucký. S tímto opatřením prý souhlasili i rektoři, aby ochránili dobré školy, jelikož objem peněz v přepočtu na jednoho studenta neustále klesá.

Zatímco v roce 2007 dostávaly vysoké školy na jednoho studenta 72 tisíc korun ročně, v příštím roce už to bude o sedm tisíc méně. „S vysokými školami dohadujeme tzv. limity počtu studentů, které my budeme jako stát platit. Oni mohou vzít víc, ale stát jim je nebude platit. Ale důležité je, že ty limity budou stanovovány podle kvalitativních ukazatelů,“ vysvětlil Koucký.   

Teď jsou školy placeny podle počtu studentů, logicky se proto snaží jich přijmout co nejvíce. To ovšem podle kritiků vede k degradaci výuky. V současné době nastupuje na vysokou školu skoro 70 % populačního ročníku. Navíc pak 80 procent bakalářů pokračuje v navazujícím magisterském studiu, což je v porovnání se světem také mnoho. Postupně by tak mělo přecházet na vyšší univerzitní stupeň jen 50 procent bakalářů. 

V budoucnu by měly školy dostávat peníze např. podle toho, jak absolventi hodnotí přínos studia na dané škole a jak se jim podařilo uchytit na trhu práce. Sledovány budou také počty zahraničních studijních pobytů nebo kolikrát byly vědecké výsledky dané školy citovány v mezinárodních periodikách. Škola, která v těchto ukazatelích neprokáže dobré výsledky, dostane výrazně méně peněz. Ty nejhorší školy by měly postupně zaniknout nebo se sloučit s jinými. 

V příštím roce klesne rozpočet vysokých škol oproti letošku o čtyři procenta. Rektor ČVUT Václav Havlíček pak odhadl, že oproti roku 2007 klesl rozpočet univerzit se započítáním inflace až o pětinu.