Drobil odmítá, že by nabízel post za zničení nahrávek

Praha – Odstupující ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS) dnes v Událostech, komentářích odmítl, že by nabízel post náměstka řediteli Státnímu fondu životního prostředí (SFŽP) Liboru Michálkovi za to, že zlikviduje kompromitující nahrávky, které pořídil při rozhovoru s Drobilovým poradcem Knetigem. Knetig v nich údajně požaduje, aby SFŽP prostřednictvím finančních machinací podpořilo občanské demokraty.

Drobil v Událostech, komentářích uvedl, že s Michálkem v čele SFŽP byl dlouhodobě nespokojený, neboť údajně uměl řešit pouze dílčí problémy. Pozval si ho proto na schůzku a nabídl mu proto dvě možnosti, jak dál koexistovat: buď Michálek výrazně zlepší komunikaci uvnitř SFŽP, nebo může přejít na post náměstka pro státní správu při ministerstvu životního prostředí.

Michálek zaznamenával i tento rozhovor a z něj nepřímo vyplývá, že Drobil funkci náměstka nabízí právě výměnou za zničení rozhovoru s Knetigem. „Já vám říkám, moje dobrá rada je, přineste mi to, zničte to a odpřísáhněte mi, že neexistuje nic jiného (…) Bez toho není možné, abyste splnil mou představu. Tu nejlepší pod číslem jedna,“ stojí v textovém přepisu hovoru mezi Drobilem a Michálkem, který zveřejnila Mladá fronta Dnes.

Události, komentáře o rezignaci ministra Drobila (zdroj: ČT24)

Drobil ovšem takové spekulace odmítá: „Dovolte mi vědět, co jsem chtěl říct, tím, co jsem říkal. Teď už je to jenom míra interpretace toho rozhovoru. Podtext a kontext můžeme zasadit jiný. Já jsem mu řekl, že si nedovedu představit, že může dojít k naplnění té, pro mě nejlepší varianty, za situace, že mezi nimi (Michálkem a Knetigem) budou nějaké nahrávky.“

Drobil o rozhovoru s Michálkem:

„Celá ta záležitost vznikla tím, že já jsem byl dva měsíce velmi hrubě nespokojen s výkony pana Michálka jako šéfa státního fondu. Proto jsem si ho pozval na schůzku a předmětem té schůzky bylo vyřešit situaci v jeho dalším působení v rezortu životního prostředí, nikoli nahrávka. V rozhovoru říkám, že jsem s ním spokojený jako s manažerem, který umí řešit dílčí problémy, ale neumí řešit komplexní situaci.“

Ministr životního prostředí v Událostech, komentářích zároveň zopakoval, že z postu ministra neodchází kvůli nahrávkám, ale manažerskému pochybení, za nějž angažmá Knetiga a Michálka považuje. „Proč by mě měla poslat dolů z postu ministra nahrávka, kterou si pan Michálek pořídil v mé kanceláři? Já jsem selhal manažersky. To nebyli druhořadí úředníci, to byli velmi důležité osoby. Tento výběr se mi skutečně nepovedl,“ konstatoval Drobil. Dodal, že nahrávky, které celou aféru vyvolaly, ještě ani neslyšel.

Případ nebude mít vliv na Drobila v ODS ani na vládu

Celá aféra ovšem pravděpodobně nebude mít vliv na Drobilovu další existenci v politice. Jak sám informoval, grémium občanských demokratů i poslanecký klub ODS mu vyjádřily důvěru a za jeho osobou stojí i premiér Petr Nečas.

Kauza zřejmě nedestabilizuje ani vládu. „Pan ministr rezignoval, což v takovýchto případech nebývalo zvykem, a jeho krok je určitě krokem k vyšší politické kultuře v České republice. V každé vládě, v každé straně mohu být lidé, kteří se něčím zpronevěří, je důležité, aby se vláda s takovými věcmi uměla vyrovnat. To, jakým způsobem to dnes proběhlo, ukázalo, že koaliční systémy fungují,“ uvedl předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík.

Opozice: Je to jen špička korupčního ledovce

Kritická ovšem nadále zůstává opozice, která stále není rozhodnuta, zda se zítra pokusí vyvolat hlasování o důvěře vlády. „To, co vidíme, je pravděpodobně jenom špička ledovce. Vláda má naprosto nezvládnutý systém antikorupčních mechanismů a my jsme svědky pokračování prorůstání byznysu a politiky. To je problém, který je systémový,“ řekl místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.