O nedůvěře vládě kvůli aféře Drobil se bude hlasovat v úterý

Praha – Poslanecký klub ČSSD rozhodl, že strana nakonec vyvolá hlasování o nedůvěře vládě kvůli aféře kolem odcházejícího ministra Pavla Drobila (ODS). Sociální demokraté už sehnali potřebné podpisy a odeslali je na vedení sněmovny. Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) pak rozhodla, že se mimořádná schůze uskuteční příští týden v úterý. Následně vystoupily na brífinku i zástupkyně Věcí veřejných v čele s Karolínou Peake a vyzvaly premiéra Nečase, aby se po nezbytných jednáních v Bruselu ihned vrátil do Prahy a svolal koaliční jednání. Schůzka se nakonec uskuteční v pátek odpoledne, hned po návratu premiéra ze summitu EU.

„My jsme přesvědčeni o tom, že není možné celou věc vyřešit pouze rezignací ministra Drobila vzhledem k tomu, že předseda vlády Petr Nečas (ODS) byl o celé kauze informován, věděl o ní minimálně od poloviny října, a žádným způsobem personálně nezasáhl,“ uvedl po jednání klubu úřadující šéf strany Bohuslav Sobotka.

K rezignaci vyzval Nečase i šéf Asociace krajů Michal Hašek (ČSSD), pokud premiér nevysvětlí, co podnikl proti údajné korupci na fondu životního prostředí. Podle Mladé frotny Dnes totiž Nečas věděl o podezření z korupce už od půlky října, kdy ho šéf fondu Libor Michálek požádal o schůzku a o nasazení protikorupčních agentů. Nečas se s ním sice nesešel, zavolal ale ministru Drobilovi, aby poslal Michálka urychleně na policii.

Podle Bohuslava Sobotky chce ČSSD vyvolat hlasování o nedůvěře také proto, že jsou okolo celé kauzy indicie týkající se financování ODS z peněz Státního fondu životního prostředí. Za Nečasovy vlády podle něho přicházejí do různých vysokých pozic podnikatelé nebo lidé, kteří reprezentují vlivové skupiny v ODS. „Tito lidé vnímají úřady jako kořist,“ uvedl Sobotka, který pokládá kauzu za pokus ministerstva životního prostředí „vydojit“ fond.

Kdo je kdo v kauze Drobil:

Pavel Drobil: Ministr životního prostředí a místopředseda ODS, blízký premiéru Nečasovi i prezidentu Klausovi. Tlačil na ředitele fondu Michálka, aby spolupracoval s poradcem Knetigem. Žádal po něm zničení nahrávek dokazujících korupci nebo nahlášení případu policii. Odměnou mohlo být křeslo náměstka pro Michálka. Případ samotný neřešil. Na svoji funkci rezignoval.

Libor Michálek: Ředitel státního fondu životního prostředí, do funkce jej dosadil Drobil. Znal se s ním i s Knetigem z dřívější doby. Odmítl údajné vyvádění peněz z fondu a pořídil nahrávky s Knetigem a Fibingrem, které tento záměr prokazují. Drobil jej v úterý odvolal.

Martin Knetig: Hlavní poradce ministra Drobila, se kterým pracoval i dříve v Lesích ČR. V jedné z nahrávek tvrdí, že má zajistit peníze pro ODS a Drobilovu kariéru. Podle Michálka měl manipulovat s výběrovými řízeními.

Dušan Fibingr: První náměstek Michálka ve SFŽP, měl se podle něj podílet na manipulaci se zakázkami. Přišel s Drobilem, který jej považuje za vlivného člověka v ODS.

Aféra kolem Státního fondu životního prostředí a Pavla Drobila podle Věcí veřejných zásadně narušuje boj proti korupci, což je jeden ze základních pilířů koaličního programu. Předseda strany a ministr vnitra Radek John ale ocenil, že ministr Drobil okamžitě nabídl svou rezignaci. „To byl signál, že kultura je jiná, než bývala. Čekáme, až všechno prošetří policie, a ta ukáže, jestli je schopna bojovat proti korupci, nebo není,“ podotkl John. Další koaliční partner - TOP 09 - za Nečasem stojí, celá aféra je podle místopředsedy strany Miroslava Kalouska vnitřní problém občanských demokratů, i s ohledem, že je Drobil vlivným místopředsedou ODS. „My se na koaliční schůzku zdvořile dostavíme, ale premiér Nečas má naši důvěru,“ dodal Kalousek.

Pod žádost o schůzi s hlasováním o nedůvěře vládě se musí podepsat nejméně 50 poslanců, to ovšem pro ČSSD nebyl problém, protože má ve sněmovně 56 poslanců. Předsedkyně sněmovny pak má podle jednacího řádu schůzi svolat „neprodleně“, což také Miroslava Němcová učinila. K vyslovení nedůvěry vládě je nutných 101 hlasů. Opozice jich tolik nemá a s největši pravděpodobností neuspěje.