Vládní premianti: Pospíšil, Schwarzenberg a Nečas

Praha – Premianty současné vlády jsou podle výzkumu agentury STEM z pohledu veřejnosti ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, šéf diplomacie Karel Schwarzenberg a premiér Petr Nečas. Z hlasování, podle kterého mělo na 1200 respondentů hodnotit jednotlivé ministry klasickou školní škálou od jedničky do pětky, vyplynula i jména s nejhorším „prospěchem“ – ministři financí a vnitra Miroslav Kalousek s Radkem Johnem. Za dosavadní působení si vláda jako celek od voličů vysloužila průměrné hodnocení 3,14.

Vůbec nejvíce jedniček a dvojek v celkovém podílu 45 procent obdržel Pospíšil, nejméně kladných bodů lidé přisoudili méně známým ministrům – šéfovi pro místní rozvoj Kamilu Jankovskému (VV), ministru kultury Jiřímu Besserovi (za TOP 09), ministru zemědělství Ivanu Fuksovi (ODS), ministru průmyslu a obchodu Martinu Kocourkovi (ODS) i odstupujícímu ministru životního prostředí Pavlu Drobilovi (ODS).

Nejhorší vysvědčení, tedy nejvyšší počet čtyřek a pětek, byl podle STEMu přisouzen dvojici John-Kalousek. Podíl dvou nejhorších známek u každého z nich činí více než padesát procent. Vládu jako celek zatím veřejnost hodnotí průměrně. Největší část - 34 procent - by jí udělila známku tři. Známky horší, tedy čtyři a pět, by jí dalo 33 procent oslovených a 27 procent by kabinet oznámkovalo jedničkou či dvojkou.

Vydáno pod