Studenti si většinou zvolili lehčí verzi státní maturity

Praha - Většina studentů, které na jaře čeká státní maturita, si vybrala lehčí verzi zkoušky. Pouze čtrnáct procent z nich se rozhodlo pro těžší maturitu. Lehčí verzi si většina studentů vybrala už při říjnové generálce, přesto téměř třetina studentů neprošla. Pro všechny je povinná čeština, k níž si 61 procent maturantů vybralo cizí jazyk, zbytek zvolil matematiku. Ministra školství Josefa Dobeše procento matematiků pozitivně překvapilo. U říjnové generálky maturit totiž z matematiky propadlo 48 procent studentů.

„Čekal jsem revoltu, čekal jsem popírání státní maturity. Ale cítím, že studenti si to vyzkoušeli a rozhodli se připravit,“ uvažuje ministr. Matematice podle Dobeše dají přednost zejména studenti středních odborných škol. Právě z matematiky bude také nejvíc studentů maturovat v těžší verzi, téměř čtvrtina žáků.

Obtížnější variantu testů bude skládat 19 procent angličtinářů. Naproti tomu pouhých osm procent studentů bude dělat těžší zkoušky z českého jazyka, obtížnější maturitu chce jen šest procent němčinářů.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

U nových maturit budou zmírněna některá pravidla, která byla kritizována po generálce. Studenti tedy budou moci u zkoušky pít a zmírní se kontrola jejich totožnosti. „Pokud učitel zná žáka prokazatelně, tak nemusí ukazovat občanku,“ říká Pavel Zelený, ředitel CERMATu.

Studenti mají na jaře 2011 možnost skládat maturitu v základní verzi a nepovinně si zkusit předměty v těžší verzi. Tuto možnost využilo 14 procent z více než 98 tisíc studentů přihlášených k maturitám. Další ročníky už si těžší verzi nanečisto vyzkoušet nemohou.

Náročnější verze zkoušek by v budoucnu mohla sloužit jako ekvivalent přijímacích zkoušek na vysoké školy, nicméně v příštím roce chce k výsledkům jednotných maturit při přijímacím řízení přihlížet zatím jen jedna fakulta.

Státní maturity se nelíbí Senátu

Projekt státních maturit se nelíbí Senátu, který minulý týden schválil jejich zrušení. O návrhu však bude ještě jednat vláda a poslanci. Zda poslanci návrh podpoří, není jasné. Dobeš to však nepředpokládá.

Stejně tak není jisté, zda by zákon stihl vstoupit v platnost ještě před maturitním obdobím. O senátním návrhu na zrušení státních maturit bude Poslanecká sněmovna rozhodovat v polovině ledna.

Studenti během generálky na maturitu
Zdroj: ČT24