Klaus se zastal Nečase, naopak Havel o něm poprvé zapochyboval

Praha - Prezident republiky Václav Klaus na základě veřejně publikovaných informací soudí, že v kauze údajné korupce na ministerstvu životního prostředí pochybili spíš lidé kolem šéfa rezortu Pavla Drobila, než sám ministr. V „dané situaci“ považuje Nečase za optimálního premiéra. Soudí však, že kauza poškozuje zemi. V rozhovoru též řekl, že Petr Nečas je „v dané chvíli optimálním premiérem“ a že za něj nevidí náhradu. Naopak premiérův postoj k aféře Drobil se nelíbí bývalému prezidentovi Václavu Havlovi. Havel dnes v rozhovoru v Mladé frontě Dnes (MfD) řekl, že v těchto dnech musel poprvé o Nečasovi zapochybovat. „Jeho postoj k aféře se mi totiž jeví jako dost dvojsmyslný. Obhajoba tohoto ministra mě opravdu zklamala,“ uvedl exprezident.

Prezident Klaus v rozhovoru pro Lidové noviny též řekl, že Petr Nečas je „v dané chvíli optimálním premiérem“ a že za něj nevidí náhradu. Klaus rovněž varoval před řešením starých ekologických zátěží formou jednoho obřího tendru. U dodatečného zdanění solárních zdrojů se pak domnívá, že vláda podceňuje nebezpečí arbitráží.

Ministerstvo potřebovalo osobu, jako je Drobil

„Případu Drobil málo rozumím,“ řekl prezident k údajnému korupčnímu skandálu na ministerstvu životního prostředí. „Z veřejných zdrojů nevím, jestli pochybil on, nebo lidé kolem něho. Spíš si myslím, že platí to druhé,“ dodal. Ministerstvo životního prostředí však podle něj „potřebovalo ministra, jako je Pavel Drobil“. Kauza podle prezidenta poškozuje nejen vládu, ale celou zemi. „Je to škoda, vláda potřebovala být pevná a jednotná,“ poznamenal.

Klaus zdůraznil, že vládu podporuje. Musí podle něj „dostat šanci, aby předvedla, co umí“. „My jsme ztratili celou první dekádu 21. století a pokračovat takhle dál už není možné,“ prohlásil. Soudí, že kabinet „musí udělat několik nemilosrdných zásadních kroků“. „Jestli je neudělá ani tato vláda, tak se suneme do bodu nula. Dosud to byly škrty, sice nutné, ale určitě ne žádný systémový krok,“ uvedl prezident.

Klaus: Jediná ekologická superzakázka skrývá nebezpečí

O řešení starých ekologických zátěží si prezident myslí, že by se mělo postupovat „krok za krokem, kde bude velmi pozorně zkoumán každý jednotlivý případ“. Hrozí totiž „strašlivé nebezpečí, že se do toho schovají věci, které do toho vůbec nepatří“. Zabalit celou zakázku do jednoho veletendru podle Klause přináší hrozbu, že „cena za ekotendr bude neskonale vyšší, než by mohla být, kdyby se to řešilo jednotlivě“.

Prezident si myslí, že vláda podceňuje hrozbu arbitráží kvůli tříletému dodatečnému zdanění solárních elektráren. Podle Klause má jistou platnost argument, že stát má právo na svém území uvalit daň, jakou chce. „Tento argument samozřejmě jistou platnost má a budu přát všem právníkům státu, aby to takhle bylo interpretováno. Já si pouze nejsem jist, že se to takhle snadno vyhraje,“ poznamenal.

Na dotaz redaktorů k dostavbě Temelína, u které se bude rozhodovat mezi zájemci z USA, Francie a Ruska, prezident řekl, že obavy z ruské firmy považuje za nesmyslné. „Jako občan a ekonom se bojím každé velké firmy, ať přichází z kterékoliv části světa,“ podotkl Klaus.

Další výroky prezidenta Václava Klause

O snaze Radka Johna odvolat policejního prezidenta: „Jako prezident republiky… musím hájit standardní fungování organizací, musím být proti radikálním revolučním změnám.“

O velké koalici v Praze: „Jak to bylo uděláno, bylo uděláno v podstatě racionálním způsobem.“

O budoucnosti evropské měny: „Já jsem zarputile přesvědčen, že euro bude udrženo za každou cenu. Za cenu, která všechny, tedy i nás a další nečleny, bude stát strašně moc.“

O potrestání žhářů z Vítkova: „Já si myslím, že pachatele má stihnout tvrdý trest. Spíš protestuji proti tomu, aby soudila ulice, aby soudila média, aby se inscenovaly procesy před televizními kamerami.“