Lyžaři si pochvalují sněhové podmínky u nás i na Slovensku

Železná Ruda - Sníh sice ochromuje dopravu v celé Evropě, radost však přináší zejména lyžařům. Všechna horská střediska v Česku i na Slovensku hlásí dostatek čerstvého prachového sněhu. V Česku napadlo nejvíce sněhu v Krušných horách a v Krkonoších. Lyžaři jsou ale spokojeni všude a jezdí naprostá většina vleků. Češi však jezdí rádi také na Slovensko. Letos je v Tatrách čeká také bohatá sněhová nadílka, ale i delší sjezdovky. V Tatranské Lomnici a v Jasné právě dnes uvedli do provozu nové vyhřívané šestisedačkové lanovky. Na modernizaci lyžařských středisek letos vynaložili v Tatrách šestadvacet milionů eur.

Na Šumavě jezdí vleky už 14 dní. Tolik sněhu ještě před Vánocemi přišlo po mnoha letech. Sněhové podmínky si chválí jak lyžaři, tak i provozovatelé vleků. „Sníh má naprosto vynikající kvalitu, je to prašánek, a ten, kdo teď lyžuje, tak si užívá,“ pochvaluje si Vladimír Kasík z lyžařského areálu Špičák.

Teplota se pohybuje kolem minus osmi stupňů. Od minulého víkendu připadlo půl metru nového sněhu. Většina vleků je na Šumavě v provozu a lyžaři nemusí nikde čekat ve frontách. Horská služba nemá tolik práce, jako když se lyžuje na těžkém sněhu, ani zranění nejsou tak vážná. Předpověď na příští dny je příznivá a vlekaři věří, že kvalitní sníh vydrží.

Tatry se letos snaží konkurovat alpským zimním střediskům

Juraj Chovaňák ze společnosti Tatry Mountain Resorts:

„Úroveň služeb se dostává na úroveň alpských středisek, máme špičkové technologie, což se týká lanovek, zábavy na svahu i nočního života.“

Také zimní sezona v Tatrách se pozvolna rozbíhá. Za několik dní však vypukne naplno. Nové sjezdovky a lanovky mají přilákat větší počet domácích, ale i zahraničních návštěvníků. Tatry se nyní snaží alespoň zčásti konkurovat sousedním rakouským Alpám, které na rozdíl od Tater mohou lyžařům nabídnout desítky kilometrů kvalitních sjezdových tratí.

Podle Bibiány Dzurillové ze Sdružení Vysoké Tatry mají Tatry co nabídnout nejen domácím, ale i zahraničním návštěvníkům. Zatím se jim prý daří konkurovat třeba cenami ubytování. V menších penzionech za jednu noc návštěvníci zaplatí okolo deseti až patnácti eur. Na druhé straně ale také přiznává, že ceny skipasů jsou poměrně vysoké. „Všeobecně oproti minulosti zde český návštěvník najde prakticky všechno. I svahy jsou dnes poměrně dobře dostupné a sjezdovky jsou delší než v minulosti,“ řekla.