Mráz a sníh stále kralují Česku, náledí se udrží do středy

Praha – Dopravní podmínky i na čtvrtou neděli adventní ovlivňují mráz a sníh. Teploty se většinou pohybují kolem deseti stupňů pod bodem mrazu. Na některých úsecích dálnice D1 na Vysočině leží vrstva náledí, podle dispečinku zimní služby se náledí po ránu vyskytuje také na silnici I. třídy na Třebíčsku, všechny komunikace v regionu by ale měly být se zvýšenou opatrností sjízdné. Meteorologové varují před náledím a ledovkou, kluzko bude v celé ČR nejméně do středy. V noci na pondělí totiž začne pršet a mokré cesty mohou namrzat. Od dneška do pondělí se navíc na severní polovině území mohou tvořit sněhové jazyky, podle výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) hrozí na horách i závěje. Mimořádnosti na železnici naleznete zde. Podrobnosti ke sjízdnosti silnic a dálnic naleznete zde.

Ledovka a náledí hrozí v celých Čechách od dnešní noci až do čtvrtečního poledne. Na Moravě pak bude kluzko od pondělí do středy. Náledí, tedy silnější krusta ledu, se tvoří proto, že louže nebo rozbředlý tající sníh při chladných nocích znovu namrzají. Ledovka je pak průhledná ledová vrstva, která se tvoří na vodorovném i svislém povrchu, a to zejména za mrholení nebo mrznoucích srážek. Odborníci proto doporučují zvýšenou opatrnost při pohybu venku, hlavně při jízdě autem. Lidé na horách by měli důsledně dbát pokynů horské služby.

Ve středních Čechách místy sněží, i tady by řidiči měli být opatrní. Na některých silnicích leží uježděná vrstva sněhu, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic. Sněžení je po ránu hlášeno na Berounsku a Rakovnicku. Na Benešovsku, Kladensku, Příbramsku a okrese Praha-západ se vyskytují sněhové přeháňky. Na silnicích druhých a třetích tříd na východě Čech zůstává ujetá vrstva sněhu do několika centimetrů. V Krkonoších a výše položených oblastech se ojediněle mohou dělat sněhové jazyky. Na Rychnovsku jsou na vedlejších tazích vyjeté zledovatělé koleje. Hlavní tahy jsou zpravidla suché. Vyplývá to z informací krajských silničářů.

Silnice v Olomouckém kraji nadále pokrývá rozbředlý sníh nebo vrstva ujetého sněhu. Dopravu místy komplikuje také mlha. Vozovky jsou sjízdné, ale pouze se zvýšenou opatrností. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Silnice I. třídy v jižních Čechách jsou podle dispečinku zimní služby cestářů vlhké a sjízdné se zvýšenou opatrností. Na většině míst v regionu je zataženo, v okolí Temelína u Týna nad Vltavou na Českobudějovicku polojasno. S možnými komplikacemi se mohou řidiči potkat na silnicích II. a III. tříd., kde zůstává umrzlá vrstva sněhu. Silnice Valašska pokrývá rozbředlý sníh, v horských oblastech a na regionálních vozovkách pak leží ujetá vrstva sněhu. Dopravu v regionu ztěžují místy také vyjeté ledové koleje a mlhy, tvoří se i sněhové jazyky. Silnice jsou tak sjízdné pouze se zvýšenou opatrností. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic ČR.

I přes nové sněžení se silničářům v Ústeckém kraji daří udržovat vozovky sjízdné. Podle Správy a údržby silnic řidičům na silnicích doporučuje zvýšenou opatrnost. Neprůjezdná je jen již několik dní uzavřená silnice z Horní Halže k chatě Nástup na Chomutovsku. Další dvě silnice, které byly neprůjezdné ještě v sobotu, se již silničářům podařilo uvolnit. Všechny silnice v Libereckém kraji jsou v současné době sjízdné, ještě tu nesněží, proto silničáři ráno vyjeli jen preventivně posypat vozovky. Sněžení se podle nich má objevit během dne, předpověď ale nepředpokládá, že by mělo být nějak intenzivní.