Akce Děkujeme, odcházíme: Praha přijde o většinu neurologů

Praha - V Praze podala výpověď v rámci odborové akce Děkujeme, odcházíme většina neurologů včetně některých docentů a profesorů. Z neurologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) odchází 70 procent lékařů, z Fakultní nemocnice Motol 60 procent neurologů a z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady je to 80 procent. Řekl to dnes předseda Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů (LOK-SČL) Martin Engel. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) považuje výpovědi za velmi nepříjemnou skutečnost. V pořadu Otázky Václava Moravce (OVM) formuloval svou naději, že řada doktorů nakonec bude rozumná a svou výpověď na personální oddělení neodnese.

V případě VFN jde o 35 neurologů. Podle lékaře Ondřeje Doležala ze specializovaného centra pro léčbu roztroušené sklerózy na neurologické klinice VFN podané výpovědi zcela zastaví provoz elitních center pro diagnostiku a výzkum roztroušené sklerózy a Parkinsonovy nemoci a mozkových příhod. Mezi zaměstnanci, kteří podali výpověď, je totiž i třeba profesorka Eva Havrdová, která vede největší české centrum pro léčbu roztroušené sklerózy. Stejně tak se prý zastaví i provoz lůžkové části kliniky.

Zbývajících 30 procent jsou podle jeho slov převážně kolegyně na mateřské a penzisté. „Pokud se nic nezmění, zůstanou po uplynutí výpovědní doby na klinice většinou jen kolegové bez atestace a kolegové v důchodovém věku,“ dodal lékař Ondřej Doležal.

Za hlavní důvod odchodu uvádí lékaři nespokojenost s kritickým stavem českého zdravotnictví a špatným finančním řízením nemocnic. „Peníze dnes jdou hlavně do betonu a předražené techniky, na léčbu pacientů se nedostává,“ tvrdí Doležal. Odchod do zahraničí přitom neplánuje žádný ze specialistů z VFN, od března 2011, kdy jim skončí výpovědní lhůta, jsou však rozhodnuti neposkytovat léčebnou péči.

Hegerův rezort zvažuje různá řešení případné krize

„Je to nepříjemné. Zatím jde o statistiky předběžné, protože jsou to pořád ještě výpovědi na úrovni sympatizování s celou akcí. Definitivní čísla budou známá až v novém roce, až budou výpovědi opravdu odeslané na personální oddělení a dotyčným se rozběhne dvouměsíční výpovědní lhůta,“ reagoval na podepisování výpovědí lékařů ministr zdravotnictví. Předseda LOK-SČL Martin Engel ho ale ujistil, že lékaři své výpovědi dotáhnou do konce. „Je to ve fázi, kdy se to nedá zastavit a nikdo to ani zastavit nechceme. K dnešnímu dni máme 3 500 výpovědí, a to zdaleka nemáme spočítány všechny nemocnice,“ uvedl Engel.

Heger ale pro ČT řekl, že řada protestujících lékařů už předem vyjednává „se svými přednosty nebo s řediteli nemocnic, aby mohli ty smlouvy znovu navázat, nebo se prostě dohodnout, že ta výpověď neplatí.“

Předseda LOK Martin Engel: „Dobrou reformu nikdo neudělá za rok. My na ní chceme spolupracovat, ale chceme také, abychom v té době už byli dobře zaplaceni.“

Ministr zdravotnictví Leoš Heger: "Říkat 'ne, buď to bude hned, nebo uděláme v této zemi velký malér a zlikvidujeme veškerou péči', to je velmi nezodpovědné."

„Jaké máme připravené kroky (v případě realizace podaných výpovědí), je těžké říct, protože odejde-li skutečně 80 procent lékařů z českých nemocnic, péče se zhroutí a bude muset být vyhlášena havarijní situace a všechny kroky s ní související,“ uvedl v OVM ministr Heger. Dodal, že jeho úřad zkoumá možnosti řešení případné krize, spojené s naplněním výpovědí lékařů. „Stále věřím tomu, že řada z nich bude rozumných a neodejde, že prostě vidí, jaký obrovský kus práce v nátlaku udělali. Celá politická garnitura si dnes uvědomuje, že lékaři mají málo peněz,“ dodal ministr.

Heger v pátek vyzval nespokojené lékaře, aby podání výpovědi zvážili. Ve vysílání Českého rozhlasu slíbil, že najde v rezortu peníze, které přesune na jejich mzdy. Přiznal ale otevřeně, že to potrvá měsíce až roky. Ministr také připustil, že když odejde většina chirurgů nebo anesteziologů, nemocnice nebudou moci operovat a vláda bude muset dát lékařům peníze určené na krizové situace.