Bavorský premiér v Praze, dekrety nejsou na pořadu dne

Praha - Bavorský premiér dnes přicestoval na historicky první návštěvu České republiky. Cesta představitele největší německé země Horsta Seehofera bude dvoudenní. Hlavní jednání má v pondělí, dnes povečeří se šéfem české diplomacie Karlem Schwarzenbergem (TOP 09). Na večeři má být i šéf sudetských Němců Bernd Posselt, který k Seehoferově delegaci také patří. V Bavorsku se s určitou opatrností očekává průlom „v dosud zamrzlých politických vztazích“. Na občanské a podnikatelské úrovni vztahy přitom již dobře fungují.

Seehofer přijel na pozvání premiéra Petra Nečase, který dal najevo, že nehodlá řešit dekrety a další otázky s nimi související, které se jeví z Bavorska jako sporné. Bavorský premiér je zastáncem vysídlených Němců, Seehofer vzal proto na cestu Posselta.

Vstup Evy Pláničkové (zdroj: ČT24)

Jablkem sváru mezi Bavorskem a Českem je nahlížení na poválečné dějiny. Německá vláda v Berlíně a česká vláda tyto věci již vyřešily česko-německou deklarací a prohlašují, že na pořadu je budoucnost, nikoli spory o minulost. Z Bavorska však i poté zněly požadavky na zrušení takzvaných Benešových dekretů. Na jejich základě přišly po válce v Československu až tři miliony sudetských Němců o majetek a občanská práva. To vytvořilo předpoklady pro jejich odsun.

Seehofer si přeje zlepšení česko-bavorských vztahů. „Vzhledem k velmi dobrým kontaktům v mnoha rovinách je už opravdu na čase, aby se premiéři obou zemí sešli, a zahájili tak počátek nové kapitoly společné budoucnosti mezi Českem a Bavorskem,“ prohlásil Seehofer podle deníku Süddeutsche Zeitung. Podle listu doufá, že návštěva by mohla být počátkem „nové epochy“ ve vzájemných vztazích.

To, že se v Praze nebude mluvit o sudetoněmecké otázce, kritizoval Posselt v německých médiích. „Česká vláda stále není připravena k přímému dialogu se sudetskými Němci,“ stěžoval si bavorský politik, který se zúčastní Seehoferovy večeře se Schwarzenbergem, při pondělním jednání bavorského premiéra s českým ale nebude. V rozhovoru pro stanici Deutsche Welle Posselt vyzval Prahu, aby se postavila ke své vlastní minulosti.

Benešovy dekrety
Zdroj: ČT24