Taje, co nasněžilo, stojí čtyři trati

Praha – Po týdnu plném sněžení začal v Česku sníh tát. Teploty ve většině regionů vystoupily nad nulu, mrzne už pouze ve vyšších polohách. Během dne mohou teploty vystoupit až ke čtyřem stupňům. Tající sníh ovšem místy opět namrzá, meteorologové proto varují před náledím a ledovkou, místy se mohou tvořit také sněhové jazyky. Pod vahou tajícího sněhu padají stromy, které narušují provoz na železnicích i silnicích. Další železniční a silniční tahy se potýkají s následky mrazu a sněhu. Celkem musely České dráhy zastavit provoz na deseti tratích v šesti krajích, šest z nich se už železniční správě podařilo zprůjezdnit. Mimořádnosti na železnici naleznete zde. Podrobnosti ke sjízdnosti silnic a dálnic naleznete zde.

Mrazivý týden skončil a nastalo velké předvánoční oteplení. Teploty během dne vystoupí na jihu a západě republiky až ke čtyřem stupňům. Například ve Středočeském kraji k nim teploměry dosáhly už dopoledne. Především v oblastech, kde zůstanou teploty blíž k nule, hrozí tvorba náledí a ledovky, varování Českého hydrometeorologického ústavu platí až do čtvrtka.

Během dne bude zataženo, v Čechách občas a na Moravě a ve Slezsku místy bude pršet nebo padat déšť se sněhem, v polohách nad 600 metrů bude sněžit. Teploty se během dnes budou pohybovat mezi -2 a +2 stupni Celsia, na jihu a západě Česka vystoupí až k +4 stupňům. V Čechách a na horách bude foukat vítr o rychlosti až 10 metrů za sekundu s nárazy o rychlosti 15 až 20 metrů za sekundu.

Počasí komplikuje dopravu (zdroj: ČT24)

Sníh a stromy leží na tratích

Od začátku zimy platí, že když se změní počasí, odnesou to nejhůře lidé, kteří chtějí jet vlakem po trati Praha–Beroun–Plzeň. Také dnes nastaly problémy na této dráze, a to hned na dvou místech. Potíže se podařilo vyřešit až kolem druhé hodiny odpoledne. U vyšehradského nádraží v Praze se porouchalo trakční vedení, dopoledne proto jezdily rychlíky se zpožděním, zatímco regionální vlaky od Berouna končily už na smíchovském nádraží. Mezi Hořovicemi a Zbirohem zase spadly na trať stromy. Jezdilo se sice po jedné koleji, ale vlaky mezi Prahou, Berounem a Plzní jezdily se zpožděním 30 až 60 minut.

V Libereckém kraji vlaky nejezdí na dvou tratích na Frýdlantsku, které nejhůře postihla sněhová kalamita v minulém týdnu. V Moravskoslezském kraji je nesjízdná úzkokolejka Třemešná–Osoblaha, kde v pátek v závějích uvázl vlak a vzhledem ke specifičnosti dráhy se ji dosud nepodařilo uvolnit. Až po jedné hodině odpoledne se otevřela hlavní trať z Jeseníku do Krnova. Ta byla u Třemešné zcela zavátá, železničáři na jejím zprůjezdnění pracovali od brzkého rána. Vlaky stále nejezdí také v části trasy z Ostravy do Valašského Meziříčí, v Karlovarském kraji stojí lokálka Štědrá–Toužim.

Odpoledne objevili železničáři lom na kolejnici u Nezamyslic na hlavní trati z Brna do Přerova, po které jezdí i rychlíky na linkách Brno–Ostrava a Brno–Olomouc. Náhradní autobusy jezdily zhruba hodinu, než se kolej podařilo opravit.

Tratě zcela uzavřené kvůli počasí

  • trať 038 (Raspenava – Bílý Potok p. S.) v úseku Raspenava – Bílý Potok p. S.
  • trať 039 (Frýdlant – Jindřichovice p. S.) v úseku Frýdlant – Jindřichovice p. S.
  • trať 298 (Třemešná–Osoblaha) v úseku Třemešná–Osoblaha
  • trať 323 (Ostrava–Valašské Meziříčí) v úseku Frenštát p. R. – Valašské Meziříčí

Ani oteplení nezachránilo severočeské silnice

Ačkoli na většině území sníh taje, na Frýdlantsku stále úřadují mráz, sníh a vítr. Dopoledne byla nesjízdná státní silnice I/13 z Liberce do Frýdlantu. Ráno na ní uvázly kamiony, silničáři pak museli tah uzavřít. Opět průjezdný byl před polednem. Na všech tazích včetně hlavních ale stále leží zbytky rozbředlého sněhu a vzhledem k teplotám jen těsně kolem bodu mrazu mohou vozovky klouzat. Na silnicích nižších tříd v horských oblastech, které jsou pokryté uježděným sněhem, se tvoří ledové koleje.

V Karlovarském kraji činí řidičům největší potíže padající stromy. V noci byla kvůli nim uzavřena silnice z Lubů u Chebu do Kraslic na Sokolovsku. Na desetikilometrovou silnici spadlo asi 53 kmenů a větví, silničáři je museli odstraňovat motorovými pilami. Tah už je průjezdný, ale pořád nebezpečný, řidiči by proto kromě silnice měli neustále sledovat i koruny stromů.

Přesto jsou silničáři na řadě míst spokojeni. „Večer jsme stíhali jen plužit a sůl moc neúčinkovala, zato teď už jsou hlavní silnice černé,“ řekla například  provozní náměstkyně ústecké krajské správy silnic Lenka Holovská.

Lety se stále ruší

Evropská letiště stále nejsou v plném provozu. Pražské mezinárodní letiště v Ruzyni dnes kvůli problémům na jiných místech neodbavilo 21 letů z 375 naplánovaných. „Zrušené lety jsou na dnešek přibližně od páté hodiny ranní až do devíti večer,“ sdělila Janoušková s tím, že údaje se budou ještě během dne měnit. Některé linky totiž informace o letech dávají vědět na poslední chvíli, dodala.

Vázne především spojení na londýnské letiště Heathrow a do Frankfurtu nad Mohanem. Obě letiště jsou v provozu, ale po nedělní uzavírce stále neodbavují velkou část letů.