Aero Vodochody bude spoluvyrábět nový vojenský letoun

Vodochody (Neratovicko) – Podnik Aero Vodochody stojí před možností podílet se na lukrativním projektu – výrobě nového typu vojenského letadla. Dopravní stroj KC-390, který má nahradit slavný americký Hercules, vyvíjí brazilská firma. Podle informací České televize chtějí obě společnosti podepsat smlouvu už počátkem příštího roku.

Bližší podrobnosti o technických parametrech nového proudového letadla nejsou zatím známé. Jedinou jistotou je vyšší rychlost stroje než u slavného vojenského letounu Hercules. Prototyp, na jehož výrobě se bude podílet i Aero Vodochody, má být hotový v roce 2014. Přesto už si brazilské letectvo objednalo 28 těchto letadel. Konkrétní zájem má také Portugalsko, Chile, Kolumbie nebo Argentina.

Jan Čadil, šéfredaktor, Letectví a kosmonautika:

„Tento letoun má šanci uspět, a právě proto i brazilská vláda společně s výrobcem Embraer podniká kroky a uzavírá kontrakty už v této fázi, kdy je připravována stavba prototypu.“

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

První letouny KC-390 dostane brazilská armáda k dispozici v roce 2018. Proudové dopravní letadlo uveze až 80 vojáků nebo 23 tun materiálu. „Letoun bude plnit nejenom funkci transportního stroje, ale předpokládá se i jeho duální role například při doplňování paliva za letu,“ komentuje Čadil.

Plánuje se ale i využití pro civilní účely. V ČR se mají vyrábět 4 součástky tohoto stroje. Jde o veškeré modely dveří, náběžné hrany křídel, rampy a také zadní části trupu. Samotné stroje se budou montovat v Brazílii. Celý český letecký průmysl by se do toho měl zapojit formou subdodávek, uvedl prezident Aera Vodochody Ladislav Šimek. Cena jednoho nového letadla se bude pohybovat zhruba okolo 50 milionů dolarů. Projekt podporuje také ministerstvo obrany.

Vydáno pod