Krach jednání - Nečas chtěl plnění koaliční smlouvy, VV opustily K9

Praha - Koalice musí hlasovat jednotně. To je závazek z koaliční smlouvy a občanští demokraté nepožadují nic jiného než dodržení této koaliční smlouvy. Žádný jiný postup premiér a předseda ODS Petr Nečas nepřipouští. Jakékoli jiné řešení či vznášení požadavků považuje za flagrantní porušení koaliční smlouvy. „Je povinností bez jakýchkoliv podmínek a jakýchkoliv dalších dodatečných požadavků dodržovat koaliční smlouvu a odmítnout vyslovení nedůvěry vládě složené z těchto tří koaličních stran.“ Tak Nečas reagoval na odpolední tiskovou konferenci Věcí veřejných, které stále váhají, zda zítra skutečně pro vládu zvednou ruku. Reakce VV na sebe nenechala dlouho čekat - představitelé VV poté, co se seznámili s brífinkem ODS před jednáním, předčasně opustili schůzku koaliční devítky, která začala v 18:00. Třetí koaliční strana TOP 09 podle slov Karla Schwarzenberga i po přerušeném jednání nadále podporuje vládní koalici. Stejně se vyslovil i Petr Nečas za ODS.

Na tiskové konferenci ODS před jednáním K9 padla i otázka policejního prezidenta - Nečas si v té souvislosti nedovede představit, že by se případná změna na tomto postu netýkala ministerstva vnitra. Úřad vede John, který o odchod Martinů usiluje.

Nečas znovu zopakoval, že občanští demokraté jednoznačně podporují a budou podporovat reformní vládu. Do půlky února vláda schválí protikorupční strategii, zákon o generální inspekci bezpečnostních sborů a základní koncept reforem, které chce vláda prosadit. S těmito kroky pak hodlá vláda spojit svou důvěru.

Představitelé TOP 09 se snažili zprostředkovat dohodu mezi koaličními partnery, nicméně se jim to nepodařilo. „Rozpory, které vznikly mezi VV a ODS, jsou pro mě nepochopitelné, nepovažujeme je za tak závažné, že by měly vést k zániku koalice. Pro nás tady není žádný koaliční spor, pro nás je tady velký problém, velký úder důvěryhodnosti vládě a naprostá nezbytnost důsledného vyšetření, ale to samo o sobě mohlo vládu posílit, nikoli položit,“ dodal Miroslav Kalousek, místopředseda TOP 09, po přerušeném zasedání K9.

Schwarzenberg není schopen odhadnout, co bude zítra

„Já toho času nevím, jak se drazí kolegové zítra zachovají, nejsem prorok, nejsem psychiatr, tudíž to nejsem schopen odhadnout.“

„Doufám, že lidé přes noc trochu vystřízliví a přijdou na to, že vlastní ego není nejdůležitější věc na světě.“

Nečasova slova

„Ustanovení koaliční smlouvy: Smluvní strany se zavazují, že po celé volební období budou postupovat jednotně a v celém počtu svých poslanců při vyslovení důvěry či nedůvěry vládě a při jejím sestavení. Tečka. Žádné další podmínky.“

Kauza fondu životního prostředí nesouvisí s financováním ODS

Občanští demokraté také na tiskové konferenci před jednáním K9 jednoznačně odmítli podle nich lživě vytvořené souvislosti mezi Státním fondem životního prostředí (SFŽP) a financováním ODS, jak tvrdí bývalý ředitel fondu Libor Michálek. Michálek rozhovory nahrál a Drobil je nyní na odchodu z kabinetu. Předtím ale stihl Michálka z čela fondu odvolat.

Nečas: Vše se musí důkladně vyšetřit

„Nic nechceme a nebudeme zametat pod koberec a nedovolíme, aby cokoli co s tímto případem souvisí, bylo zameteno pod koberec. Toto se musí vyšetřit, tady nesmí být nic zatajeno, nic ukryto před občany této republiky.“


Reakce Věcí veřejných přišla okamžitě

Záhy po začátku jednání K9 představitelé nejmenší koaliční strany předčasně schůzku opustili. Informaci potvrdili předseda VV a ministr vnitra Radek John a předseda poslanců ODS Petr Tluchoř. Špičky koalice měly dnes pokračovat v debatě o korupční aféře kolem odstupujícího ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS). V úterý bude kabinet čelit ve sněmovně hlasování o nedůvěře. Nejmenší koaliční strana dosud neví, jak bude postupovat.

Právě Věci veřejné dnes na tiskové konferenci ústy ministra dopravy Víta Bárty nabídly odvolanému Liboru Michálkovi místo ve fondu dopravní infrastruktury. Věci veřejné tak chtějí ukázat, že na oznámení korupce se nedoplácí. Michálek záhy nabídku Bárty odmítl. Důvodem byla především skutečnost, že na osudu Libora Michálka se s občanskými demokraty zatím nedohodly.

VV na tiskové konferenci znovu zopakovaly, že v současné době VV považují aféru na MŽP za zásadní a ohrožující protikorupční mandát této vlády. Podle něj úniky z policejního spisu nejsou jen problémem ministerstva vnitra, ale mají vliv i na věrohodnost celé vlády.

Právě osud celé vlády nyní záleží na postoji VV, které zatím neřekly poslední slovo, zda skutečně zítra zvednou ruku pro Nečasovu vládu. Dokonce chebská organizace VV prostřednictvím Chebské výzvy stanovila požadavky, které musí být splněny, aby VV podpořily současnou vládu.