Srážka vlaku s autobusem se po osmi letech dočkala rozuzlení

Hradec Králové – Průlomový rozsudek padl v případě srážky vlaku s autobusem, ke které došlo skoro před osmi lety v Hradci Králové - Březhradě. Dopravní podnik musí zaplatit odškodné Českým drahám a Správě železniční dopravní cesty. Podle soudu zavinil totiž nehodu řidič autobusu. Zahynuli tam tehdy čtyři lidé. Policie přitom příčinu ani viníka nikdy nezjistila.

Vlak smetl autobus 4. dubna 2003 na přejezdu bez závor v Březhradě. Řidič a tři lidé v něm zahynuli. Mluvčí pražského městského soudu Martina Lhotáková popsala příčinu dopravní nehody tak, že řidič autobusu hradeckého dopravního podniku nedal přednost drážní dopravě, když nerespektoval světelné a zvukové výstražné znamení upozorňující na blížící se vlak a v důsledku této nehody vznikla oběma žalobcům hmotná škoda.

Mluvčí Českých drah Radek Joklík sdělil, že předmětem žaloby je náhrada škody. Jde prý zhruba o dva miliony korun. Další přibližně dva miliony žádá správa železnice. V přímém kontrastu k rozsudku je zjištění policie, která zkoumala i to, zda výstražná světla vůbec svítila. „Vyšetřovatelé dopravní nehodu z pokynu státního zastupitelství odložili, protože se nepodařilo prokázat žádného viníka a ani příčinu této dopravní nehody,“ vysvětluje mluvčí východočeské policie Ivana Ježková.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

V dopravním podniku nevěřícně kroutí hlavou. Jeho ředitel Miloslav Kulich říká, že existuje řada svědectví hovořící ve prospěch řidiče autobusu. Při příštím jednání soud rozhodne, kolik přesně bude muset dopravní podnik a jeho pojišťovna Českým drahám a správci kolejí zaplatit.