Bývalý Drobilův poradce Knetig se skrývá před policií

Praha - Klíčová postava aféry odstupujícího ministra životního prostředí Martin Knetig není nikde k nalezení, údajně zmizel v zahraničí. Knetiga se nepodařilo kontaktovat ani policii, zřejmě se před ní skrývá. Někdejší ředitel SFŽP Libor Michálek tvrdí, že na něj Drobilův poradce tlačil, aby zmanipuloval některé zakázky, a vyvedl tak část peněz z fondu ve prospěch ODS. Šéf rezortu Pavel Drobil kvůli aféře oznámil rezignaci na svůj post. Podle protikorupční policie však není jisté, jestli bude vůbec Martin Knetig obviněn z trestného činu. Informuje o tom dnešní Právo.

Už o víkendu naznačil sesazený šéf fondu Libor Michálek, že Knetig zmizel v zahraničí. „Vzhledem k tomu, že se kauza nejdříve zveřejnila v médiích, tak ani není divu,“ uvedl zdroj blízký vyšetřování. Mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek se k tomu odmítl jakkoli vyjadřovat. Uvedl pouze, že detektivové věnují případu enormní pozornost a podezření berou velmi vážně.

Knetigovo údajné jednání není trestné

Policejní mluvčí zároveň upozorňuje, že i kdyby se Knetig objevil a s policií začal spolupracovat, vůbec není jisté, že by mohl být teoreticky z něčeho obviněn. Detektivové z protikorupčního útvaru totiž šetření zahájili s podezřením na trestný čin pletichy při veřejné soutěži, za který sice hrozí až osm let vězení, ale až v případě jeho dokonání.

Trestnost pouhé přípravy tohoto činu ze zákona vypadla. „Nový trestní zákoník platný od Nového roku je postavený na jiných principech než ten předchozí a u některých hospodářských trestných činů včetně pletichy při veřejné soutěži trestnost zrušil,“ potvrdila šéfka Unie státních zástupců Lenka Bradáčová.

Vydáno pod