Meteorologové varují před ledovkou, požár kamionu blokoval D8

Praha – Oteplení, které přišlo se začátkem nového týdne, vydrželo. Počasí bude i v nejbližších dnech mírné, teploty vystoupí každý den nad nulu. Vážné problémy měli ráno řidiči a silničáři na Sokolovsku, kde hustě sněžilo. I jinde mají správci silnic plné ruce práce s namrzajícími vozovkami. K silnému sněžení, které komplikuje dopravu, se přidala i výstraha meteorologů před ledovkou na celém území. Letiště v Ruzyni zrušilo kvůli počasí od rána 15 letů. Problémové jsou hlavně linky do Frankfurtu, Bruselu, Lipska a Londýna. Mimořádnosti na železnici naleznete zde. Podrobnosti ke sjízdnosti silnic a dálnic naleznete zde. Dálnice D8 byla ve směru na Prahu uzavřená před Novou Vsí na Mělnicku kvůli požáru nákladního auta.

Teploty se po ránu pohybovaly mezi -5 a 0 stupni Celsia. Už od nedělního večera platí varování Českého hydrometeorologického ústavu před náledím a ledovkou, tvořit se bude v celém Česku až do čtvrtka.

V noci bude oblačno až zataženo, zpočátku občas sněžení, na jihu a jihovýchodě srážky pod 300 m i smíšené a mrznoucí. V druhé polovině noci srážky jen místy. Místy mrznoucí mlhy. Nejnižší teploty -1 až -5 °C, ojediněle při zmenšené oblačnosti až -8 °C. Očekává se slabý jižní až jihozápadní vítr 1 až 4 m/s.

Počasí komplikuje údržbu silnic i chodníků (zdroj: ČT24)

Dálnice D8 ve směru na Prahu byla na 20. kilometru před Novou Vsí na Mělnicku od odpoledne uzavřena kvůli požáru nákladního auta. V jeho návěsu vzplály bramborové chipsy, uvedl mluvčí ústeckých hasičů Lukáš Marvan. Provoz se tam podařilo obnovit až večer po jedenácté hodině.

Uzavřená zůstává už jen jedna trať

Uzavřena zůstává už jen jedna železniční trať – úzkokolejka z Třemešné do Osoblahy v Moravskoslezském kraji. Už před polednem SŽDC opět zprůjezdnila trať z Frýdlantu do Jindřichovic pod Smrkem. Lokálku na Frýdlantsku v Libereckém kraji se podařilo zprovoznit až odpoledne kolem šesté hodiny.

Kvůli nehodě byl omezen provoz na hlavním koridoru z Prahy na východ. Po vykolejení nákladního vlaku tam jezdily vlaky pouze po jedné ze dvou kolejí v obzvlášť vytíženém úseku mezi Kolínem a Zábořím nad Labem. Provoz se tam podařilo plně obnovit až kolem jedné hodiny.

Trať zcela uzavřená kvůli počasí

  • trať 298 (Třemešná–Osoblaha) v úseku Třemešná–Osoblaha

Kamiony blokovaly silnice v Karlovarském kraji

V Karlovarském kraji odpoledne ustalo sněžení a také se mírně oteplilo. Doprava, která dopoledne po intenzivních sněhových přeháňkách v některých místech regionu kolabovala, se opět rozjela. Nejhorší situace byla po deváté hodině, kdy se doprava zastavila téměř v celém regionu. Kolony klouzajících kamionů blokovaly silnice téměř na všech táhlých kopcích. Nejhorší problémy měli řidiči kamionů na úpatí Krušných hor. Většinou se ani nepokoušeli zasněžené kopce vyjíždět, zastavili a čekali až silničáři úsek vyčistí. Policisté pomáhali u desítek dopravních nehod. Problémy dnes měli i řidiči zásobování. Nepravidelně jezdila i městská hromadná doprava v Karlových Varech. Otevřena byla zablokovaná silnice kolem Královského Poříčí na Sokolovsku.

Ústecký kraj je jediný, kde zůstávají kvůli sněhu uzavřené regionální silnice. Řidiči se stále nedostanou z Měděnce do Loučné na Chomutovsku a z Polep do Chodoun na Litoměřicku, v obou případech se uzavírka týká silnic II. třídy.

Přestože silnice v dalších regionech nejsou uzavřené, musí si řidiči dávat pozor. V Jihočeském kraji upozorňují silničáři na náledí, které se tvoří na hlavních tazích tam, kde se dosud nepodařilo zcela rozsolit sníh.

Ve vyšších polohách ve všech regionech zůstává uježděná vrstva sněhu. V ní se vytvářejí ledové koleje. Řidiči mířící do hor proto musí být velmi obezřetní a dávat pozor, aby neuvázli ve stoupání.

Ve městech dochází posypová sůl

V Plzni zasedal kalamitní štáb. Radnice chce mít jistotu, že bude zimní údržba ve městě fungovat i během vánočních svátků. Jednotlivé městské obvody se totiž začínají potýkat s nedostatkem posypové soli. Přestože zima podle kalendáře začíná až dnes, náklady na úklid sněhu jsou alarmující. Na letošní údržbu 345 kilometrů komunikací si plzeňský magistrát vyčlenil 18 milionů korun. Další miliony jdou z rozpočtů jednotlivých obvodů, které mají udržovat chodníky a místní komunikace.

Město má v rozpočtu na zimní údržbu 6 800 000 korun a polovina z této částky už je vyčerpána. Přitom většina z asi 87 kilometrů silnic jsou jednosměrky s vysokými valy kolem. Pětačtyřicet kilometrů chodníků má k dokonalosti také daleko. Radnice pokládá letošní situaci za mimořádnou. Na úklid sněhu nasadila na jeden den i 50 svých úředníků.

Zrušených letů ubývá, spojení do Londýna a Frankfurtu stále nejisté

Pražské mezinárodní letiště zrušilo od rána patnáct letů. Na některých evropských letištích se provozovatelé stále nedokázali vyrovnat s víkendovými přívaly sněhu. Potíže přetrvávají na londýnském Heathrow, omezen je také provoz ve Frankfurtu, Lipsku, Lyonu a Bruselu.

Od pondělního rána do večera ruzyňské letiště zrušilo 29 letů. Největší problémy byly na letištích v Londýně a ve Frankfurtu nad Mohanem, k nim se během dne přidal Bristol. Bylo také přerušeno letecké spojení s Paříží a Bruselem, a to už od soboty.

Vydáno pod