Starostové prý mají zkušenosti s korupcí na SFŽP

Praha - Ke kritice fungování Státního fondu životního prostředí (SFŽP), kvůli jehož zpochybněnému vedení dnes čeká vládu hlasování o nedůvěře, se přidali starostové. Podle předsedy celostátního Sdružení místních samospráv (SMS) Josefa Bartoňka mají zkušenosti s korupčním chováním členů řídicího výboru Operačního programu životního prostředí, který fond spravuje. Chtěli odměny za přidělené dotace.

Někteří starostové byli počátkem října vyzváni k poskytnutí odměny jako podmínky k přidělení požadované dotace, uvedl v tiskové zprávě s tím, že stížnost podal na nesprávnou adresu - obrátil se totiž na náměstka fondu Dušana Fibingra, který podle ředitele fondu Libora Michálka údajně manipuloval se zakázkami ve prospěch ODS.

„Pan Fibingr mě v odpovědi ujišťoval o dokonalosti systému hodnocení žádostí s tím, že prakticky žádnou manipulaci s hodnocením ani korupci nepřipouští. Jak ale ukazují nedávné události, korupce v oblasti ekodotací je pravděpodobně mnohem masivnější, než naznačovaly zprávy od našich členů a než jsme si vůbec dokázali představit,“ uvedl Bartoněk.

Starostům vadí i pražská čistička

Starostům obcí navíc vadí, že SFŽP v poslední době včas nezveřejňuje zápisy z jednání řídicího výboru a odsouvá uveřejnění avizovaného harmonogramu výzev. Nelíbí se jim ani, že by měly miliardy z evropských fondů jít na „zprofanovanou“ modernizaci pražské čistírny vod místo na jejich projekty.

Podle odvolaného ředitele fondu chtěli lidé napojení na ministra životního prostředí a místopředsedu ODS Pavla Drobila z peněz na čistírnu odvést půl miliardy do stranické kasy. Jednání si nahrával a později zveřejnil v Mladé frontě Dnes. Ministr ho za to odvolal, potom sám podal rezignaci.