Policie zadržela podezřelé z loupeže v zámku Orlík

Orlík nad Vltavou (Písecko) - Policie zadržela tři muže, kteří jsou podezřelí z dubnového vloupání do zámku Orlík. Podle odborných odhadů tehdy způsobili škodu za sedm milionů korun. Podle policejních informací se jedná o muže z Příbramska, nejstaršímu je 37 let a nejmladšímu o 6 roků méně. Policisté u mužů s poměrně bohatou kriminální minulostí již provedli domovní prohlídku a některé ukradené předměty ze zámku u podezřelých mužů našli.

Zloději se do zámku vloupali 12. dubna. „Pachatelé tam za pomoci přinesených žebříků vnikli na terasu, kde rozbili skleněnou výplň okna, poté odstranili kovovou mříž a dostali se do objektu. V zámku překonali několikery dveře, přičemž vnikli do čtyř místností s vystavenými exponáty,“ řekl tehdy policejní mluvčí Jiří Matzner.

Muži měli krádež historických cenností provést během dvou minut poté, co se do zámku dostali z vodní hladiny přiléhající přehrady. „Vyšetřování je v současné době na samém počátku,“ řekl pro ČT policejní mluvčí Matzner. Trojice lupičů nyní čeká v cele na to, zda je soudce pošle do vazby, podle kriminalistů jim hrozí až deset let vězení.

Zámek Orlík, původně královský hrad z 12. století, je od roku 1802 sídlem orlické větve rodu Schwarzenbergů. Nacházejí se v něm bohaté sbírky loveckých zbraní a trofejí.

Zámek Orlík
Zdroj: ČT24