Odvolací soud začal řešit kauzu justiční mafie, jednání ale odročil

Praha – Pražský vrchní soud začal projednávat odvolání představitelů justice v čele s Renatou Veseckou v kauze tzv. justiční mafie. Líčení ale rychle skončilo, protože odvolací senát chtěl vyslechnout krajskou státní zástupkyni Zlatuši Andělovou, nepožádal však, aby byla zproštěna mlčenlivosti. Vrchní soud přezkoumává rozsudek Krajského soudu v Praze, který žalobu justičních představitelů zamítl. Podle rozsudku totiž zasahovali do vyšetřování údajné korupční kauzy Jiřího Čunka.

Verdikt krajského soudu je mimo jiné založen na výpovědi Andělové, která u krajského soudu popsala setkání několika justičních představitelů - ze žalobců šlo o Veseckou, odcházejícího místopředsedu Nejvyššího soudu Pavla Kučeru a exministra spravedlnosti Pavla Němce, na kterých se probíralo Čunkovo vyšetřování. Podle předsedkyně odvolacího senátu Romany Vostrejšové ale není jasné, co přesně ostravská žalobkyně vypověděla.

Na základě svědectví Andělové již kárný senát pražského vrchního soudu nepravomocně zbavil funkce soudce Kučeru s tím, že vyšetřování údajné korupční kauzy opravdu ovlivňoval. I toto řízení se muselo odročovat, když soudce Viktor Mach zjistil, že nezajistil zproštění mlčenlivosti pro Andělovou a její kolegy.

Kauza justiční mafie dospěla k odvolacímu soudu už loni – tehdy vrchní soud zrušil rozsudek soudce Vojtěcha Cepla, který žalobu Vesecké a jejích kolegů zamítl. Podle vrchního soudu ovšem Cepl závažně chyboval, nerespektoval některá práva účastníků soudní pře a spekuloval. Odvolací senát mu proto případ odebral, jenomže do případu zasáhl Ústavní soud a případ Ceplovi vrátil.

Právní zástupci žalobců dnes ve svých odvoláních vytýkali prvoinstančnímu soudu především to, že se při svém druhém rozhodování neřídil pokyny odvolacího soudu, naopak s nimi polemizoval. „Soud tak porušil právo mé klientky na spravedlivý proces,“ prohlásil například právník Vesecké Tomáš Sokol. Podle Němcova právního zástupce Petra Tomana pak soudce jednal nezákonně.

Benešová v prosinci 2007 označila v souvislosti s Čunkovou kauzou Veseckou, jejího náměstka Karla Černovského, Kučeru, Němce, náměstka pražského vrchního státního zástupce Libora Grygárka, šéfa jihomoravských státních zástupců Petra Coufala a žalobce Arifa Salichova za „zákulisní justiční mafii, která se snaží justici plně ovládnout, aby sloužila v zájmu vládnoucí garnitury“. Dodala, že se snaží ovlivňovat kauzy v zákulisí, což se jim zatím daří. Prvoinstanční soud vyhověl pouze Grygárkovi, Benešová se mu následně omluvila. Coufal a Salichov před druhým kolem sporu žaloby stáhli.

Vydáno pod