Poslanci vládu podrželi, hlasování o nedůvěře ustála

Praha - Opozici se dnes nepodařilo svrhnout koaliční vládu Petra Nečase. Kabinet ODS, TOP 09 a Věcí veřejných hlasování o vyslovení nedůvěry odolal. Pro návrh ČSSD zvedlo ruku jen 80 ze 193 poslanců. Jednání začalo před sedmou hodinou večer a přes tři hodiny mu dominovaly kritické projevy opozice. Na adresu kabinetu padaly slova jako morální marasmus a panoptikum. Úřadující předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka kabinet označil za nevěrohodný a devastující státní správu. Poslanec ČSSD David Rath dokonce premiéra vyzval, aby rezignoval. Nečas před poslanci připustil, že kauza údajné korupce na ministerstvu poškodila vládu. Zdůraznil, že policie musí případ důsledně vyšetřit. Kabinet hlasování ustál i díky dnešní dohodě koaličních špiček, které jednaly u prezidenta Václava Klause.

„Vládní koalice obstála v testu soudržnosti. Nebudeme zakrývat, že by to byla nějaká selanka, ale nakonec se vždycky počítá výsledek a ten je jednoznačně v rámci koaliční soudržnosti,“ uvedl Nečas. Pevně prý doufá, že po Novém roce se bude vláda a vládní koalice primárně zabývat kroky, které povedou k reformám, protikorupční strategii a stabilizaci veřejných financí. Předseda VV a ministr vnitra Radek John doplnil, že vláda nyní musí konat v boji proti korupci tak, aby občané opět začali kabinetu věřit.

Zachránila koalici dohoda o osudu policejního prezidenta?

Ani po skončení schůze sněmovny nechtěli zástupci koalice oficiálně seznámit veřejnost s podrobnostmi schůze s Klausem. Na základě setkání iniciovaném prezidentem však doposud nerozhodnuté Věci veřejné potvrdily, že vládu podrží. Hlavní podmínkou, kterou si ústy předsedy Radka Johna kladly, byl odchod policejního ředitele Oldřicha Martinů ze své funkce. Tuto možnost připouští i šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík:

"Neodpovídám na to, zda to bylo součástí dohody na Hradě, nicméně z dlouhodobého hlediska si nedovedu představit, aby velmi vypjatý vztah mezi ministrem vnitra a policejním prezidentem narušoval funkčnost policie. … Vzhledem k některým krokům policejního prezidenta se domnívám, že bude muset pan Martinů odstoupit," řekl Gazdík pro ČT.

Události, komentáře o hlasování o nedůvěře vládě (zdroj: ČT24)

Podle Sobotky vláda ztratila morální kredit

Sobotka ve svém dnešním sněmovním projevu podotkl, že vláda sice postavila svůj program na boji proti korupci, dosud ale žádné výsledky nemá. Kabinet podle něj není schopen ani vyřešit skandál na ministerstvu životního prostředí. Podle nahrávek pořízených exředitelem Státního fondu životního prostředí (SFŽP) Liborem Michálkem existuje podezření, že z fondu měly být vyváděny peníze pro ODS a kariéru ministra Pavla Drobila. Sobotka upozornil, že „Michálek bloudil po úřadovnách členů vlády, nikdo z nich ale nezasáhl“. Poukázal na to, že Nečas o věci věděl už dříve, ale nezasáhl. Existuje proto podle něj podezření, že mohl s postupy na fondu „tiše souhlasit“.

Rath: Pane premiére, odstupte!

Nečas poslance ujistil, že „nikdo nemá zájem a nikdo nebude v této kauze cokoli zametat pod koberec“. Je podle něj nutno postupovat standardními postupy. Pokud se tedy státní úředník domníval, že se stal trestný čin, měl podle něj jít na policii nebo státní zastupitelství. Na novináře se měl obrátit, až kdyby policie selhala nebo nekonala. Prostor pro možnou korupci podřízeného úředníka na SFŽP byl navíc podle něj nulový, protože veškerou metodiku pro nakládání s penězi na bankovních účtech schvaloval sám ředitel Michálek. Odmítl proto, že by cokoli zanedbal.

Názor opozice ale premiérův projev nezměnil. „Vy sám jste zásadní překážkou jakéhokoli objektivního vyšetřování,“ obvinil premiéra po jeho projevu poslanec ČSSD David Rath. „Pane premiére, odstupte,“ vyzval ho. Koaliční vláda navíc podle Sobotky přivedla do státní správy dobrodruhy, jejichž jedinou kvalifikací je přátelství s ministry, případně obchodní partnerství. Posty vnímají jako kořist a pašaliky, které mohou využít pro sebe nebo pro své politické strany.

„Marasmus a panoptikum“

Debatě od začátku dominovaly kritické projevy opozice. Podle bývalého předsedy ČSSD Jiřího Paroubka by se měli Nečas, ministr vnitra Radek John a poslanec Drobil ještě dnes vzdát imunity. Nečas, který o věci věděl, se podle něho mohl dopustit hned několika trestných činů. Skandál je podle něj útokem na demokratický režim. Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa upravuje Nečas každý den své stanovisko zřejmě podle rad svých advokátů.

Poslanci nešetřili ani Johna, který o kauze od Michálka také věděl a podle některých informací ho poslal za novináři. John zopakoval, že to tak nebylo. Michálkovi podle svých slov koncem září poradil, aby získal pro svá podezření podpůrné důkazy, aby nešlo jen o tvrzení proti tvrzení, a potom se obrátil na policii. Odvolával se při tom na protikorupční příručku, kterou vnitro vydalo. „John vyzývá lidi, aby se stali detektivy amatéry,“ komentoval to Rath.

  • Členové vlády po hlasování autor: Stanislav Zbyněk, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2192/219139.jpg
  • Drobil a Nečas autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2177/217688.jpg