Vondra předal policii podklady ke gripenům, odkryjí vleklou kauzu?

Praha – Mezi položkami na černé listině, kterou ministerstvo obrany po vyhotoveném forenzním auditu předalo policii, figurují i velké zbrojní tendry na obrněné transportéry Pandur a stíhačky Gripen. Vedení ministerstva přitom během představování výsledků upozorňovalo především na předražené tendry na úklid, opravy kasáren nebo nákup zbraní. Auditoři, kteří v minulých týdnech prověřovali hospodaření ministerstva obrany, upozornili na 54 různých pochybení či neobvyklých okolností týkajících se postupu při výběrových řízeních.

Armáda tak opět v otázce pandurů a gripenů uvolnila policii ruce a na největších sporných kauzách už nyní pracují detektivové protikorupční jednotky. „Policie dostala kompletní dokumentaci k pandurům, minometům a gripenům,“ potvrdil šéf armádního resortu Alexandr Vondra. Vyšetřovatelé však informace v podkladech prozatím nekomentují.

ČT proto oslovila Vrchní státní zastupitelství v Praze, které většinu citlivých kauz dozoruje. „Požádali jsme o mezinárodní pomoc – Británii, Rakousko a Švýcarsko. Doposud jsme neobdrželi odpověď,“ uvedla mluvčí zastupitelstva Irena Válová.

Reportáž Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)

Martin Pecina, poslanec ČSSD:

„Že by si někdo dneska vzpomněl na něco, na co si nevzpomněl, když se to třikrát vyšetřovalo, o tom výrazně pochybuju. Něco jiného je, kdyby se našly nové listinné dokumenty někde na ministerstvu obrany.“

Zaměstnanci ministerstva obrany prověřili všechny větší kontrakty od roku 1998. Nesrovnalosti našli u připravovaného nákupu nadzvukových stíhaček. Přestože oficiální doporučení komise vojáků i expertů koncem 90. let jasně navrhovala stíhačky typu F 16, nakonec převládlo politické doporučení k nákupu švédských bojových letounů Gripen.

Pořízení gripenů patří k nejstarším korupčním kauzám v České republice. Kontrakt na 24 letadel schválil v dubnu 2002 kabinet Miloše Zemana, následná vláda ČSSD ho však přehodnotila, z čehož vzešel pronájem pouze 12 strojů. Policie kauzu Gripenů poprvé vyšetřovala v roce 2002, avšak několikrát ji odložila. Naposledy ji nejvyšší státní zástupkyně obnovila letos v únoru.

Druhý kontrakt na pronájem gripenů je však v pořádku až na drobné nesrovnalosti, například u vykazování u služebních cest. Kvůli problémům u dalších zakázek ministerstvo obrany podalo několik trestních oznámení. Kompletní zprávu pak v nejbližších dnech předá policii.

JAS-39 Gripen
Zdroj: ČT24