Ředitele Šumavy nemá kdo jmenovat, rozhodne se v lednu

České Budějovice - Národní park Šumava je stále bez nového ředitele. O post se uchází deset osob. Nejvhodnějšího kandidáta dnes ale devítičlenná komise na ministerstvu životního prostředí nevybrala. Všechny uchazeče sice vyslechla, ale kvůli tomu, že by ho neměl k 1. lednu kdo jmenovat do funkce, žádné jméno neoznámila. Výběrová komise se sejde znovu v první polovině ledna. Mezi kandidáty je manažer informační kampaně České televize Jiří Mánek, ředitel Botanické zahrady Oldřich Vacek i aktivista Greenpeace Jan Piňos. Jména všech kandidátů zveřejnil server Ekolist. Hlavní požadavek ministerstva, aby nový šéf nebyl manažer, ale hlavně přírodovědec, budí mezi starosty tamních obcí rozpaky.

Zaslané žádosti posuzovala komise, v níž zasedli náměstci ministra Tomáš Tesař a Tomáš Vrbík, šéfporadce ministra Vilém Žák, ale i předseda Klubu českých turistů Jan Stráský, který byl v roce 2009 součástí iniciativy organizace Přátelé Miloše Zemana „Zachraňme Šumavu“. Podle něj bezzásahové zóny, ve kterých je šumavský les ponechán, aby se sám vypořádal s kůrovcem, přispívají k devastaci lesa. Park by se proto měl zrušit. Stráského ještě doplnili starosta Horní Plané Jiří Hůlka a Ladislav Slonek, externí učitel lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně.

Mezi deset kandidátů se dostal i aktivista Greenpeace

Reportáž Františka Kramarze (zdroj: ČT24)

Do užšího výběru na ředitele Správy národního parku Šumava se dostalo deset kandidátů. Mezi nimi je manažer informační kampaně České televize, ředitel botanické zahrady i aktivista Greenpeace. Ministerstvo životního prostředí to oznámilo v tiskové zprávě. Původně bylo kandidátů třiadvacet.

Za necelých dvacet let existence Národního parku Šumava se na křesle ředitele vystřídalo už pět lidí. Až na toho šestého by měla čekat absolutní novinka, kterou je zákon o Národním parku Šumava. „S ohledem na to, že se nyní ve spolupráci s ministerstvem připravuje nový zákon o Národním parku Šumava, očekával bych od nového pana ředitele maximální součinnost právě v tomto průlomovém zákoně,“ prohlásil hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola.

Podle ministerstva životního prostředí by nový ředitel měl být přírodovědec a měl by se dobře orientovat v oblasti ochrany přírody. Z toho ale mají strach šumavské obce.

Jiří Hůlka, předseda Svazu obcí Národního parku Šumava:

„Představoval bych si především takového člověka, který bude mít stejnou míru pochopení pro problémy obcí, jako obce v národním parku mají pochopení pro ochranu přírody.“

Nový ředitel nastoupí do funkce po Františku Krejčím, který stál v čele parku od roku 2007. V listopadu ale rezignoval kvůli plánům ministerstva na novou koncepci parku.