Soukromí lékaři vyzvali lékaře z nemocnic, ať svůj odchod zváží

Praha - Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) dnes vyzval ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) a premiéra Petra Nečase (ODS), aby s představiteli lékařů a zdravotníků vyjednali kompromis, který by zabránil výpovědím doktorů a jejich odchodu z českých nemocnic. Štěch to dnes oznámil po schůzce se zástupci České lékařské komory a odborového klubu. Heger schůzku s lékaři plánuje v nejbližších dnech, termín zatím nestanovil. Ministerstvo ale dnes podpořili zástupci praktických lékařů, zubařů, gynekologů a pediatrů. Nemocniční lékaře vyzvali, aby svůj odchod ještě přehodnotili. Zároveň uvedli, že v případě vyhlášení krizového stavu jsou připraveni se o pacienty postarat.

Požadavky lékařů má Štěch za oprávněné

„Není možné hrát taktiku, kdo se první zlomí,“ uvedl Štěch. Dodal, že vláda ani Heger s lékaři o jejich požadavcích fakticky nejednali. Požadavky lékařů, kteří na protest proti nízkým platům podávají výpovědi v rámci odborářské akce Děkujeme, odcházíme, považuje Štěch za oprávněné. „Je potřeba začít jednat okamžitě,“ prohlásil.

Finanční zdroje jsou podle Štěcha na kontech zdravotních pojišťoven. Uvolnit by bylo možné zhruba 15 miliard korun, tvrdí. Prezident lékařské komory Milan Kubek vyzval Hegera, aby změnil připravenou úhradovou vyhlášku tak, aby pojišťovny musely dát tyto peníze do péče.

Mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň řekl, že ministr vyšel lékařům vstříc, když proti původnímu záměru nesnížil platby za péči v příštím roce o šest miliard, ale jen o dvě miliardy. Další změny nechystá. K rezervám na kontech pojišťoven mluvčí uvedl, že všechny pojišťovny letos čerpaly z rezerv, nyní je mají už jenom některé zaměstnanecké pojišťovny. Dobrovolně prý dávají do péče i část peněz na svůj provoz.

Zástupci praktických lékařů, zubařů, gynekologů a pediatrů dnes vyzvali nemocniční lékaře, aby svůj odchod ještě přehodnotili. Jejich platové požadavky jsou prý jednostranné a na úkor ostatních zdravotnických pracovníků. V prohlášení proto uvedli, že v případě vyhlášení krizového stavu jsou připraveni se o pacienty postarat. „Vyzýváme své kolegy z lůžkových zařízení, aby se pokusili přehodnotit svoji výzvu z pohledu současné ekonomické reality státu,“ píše se ve výzvě.

Šéf LOKu čeká, že výpovědí bude víc jak čtyři tisíce

V českých a moravských nemocnicích podalo v akci Děkujeme, odcházíme výpověď už asi 3 800 lékařů. Celkový počet nemocničních lékařů se pohybuje mezi 12 až 19 tisíci. Nižší údaj odpovídá počtu lékařů u lůžka, vyšší počtu všech lékařů, včetně pracujících v LDN a ambulancích nemocnic. Číslo navyšuje i to, že řada lékařů má více částečných úvazků v několika nemocnicích, je to běžné například u anesteziologů. Každý úvazek přitom počítá statistika zvlášť. Narušení péče hrozí v 78 ze 190 nemocnic.

Nejhorší situace je zřejmě na Vysočině, kde podalo výpověď 80 procent lékařů. Celkově nejvíc výpovědí je v krajích Moravskoslezském a Jihomoravském - po 553. Předseda lékařských odborů Martin Engel očekává, že do konce roku bude výpovědí víc než 4 000.

Štěch dnes rovněž informoval, že upořádá 18. ledna v Senátu seminář o zdravotnictví a pozve na něj také premiéra i celou vládu, protože zdravotnictví považuje vedle korupce za nejvážnější téma současnosti.