I odvolací soud potvrdil nevinu exstarostky Brna-střed

Brno - Brněnský krajský soud dnes v odvolacím řízení potvrdil zproštění obžaloby ze zneužití pravomoci veřejného činitele v případě bývalé starostky Brna-střed Dagmar Hrubé (ODS). Hrozilo jí až deset let vězení za to, že v srpnu 2006 podepsala za radnici smlouvu k výstavbě polyfunkčního objektu na náměstí Míru, která byla v rozporu s jinými dokumenty. Hrubá tvrdí, že zákon neporušila.

Městský soud v Brně jí dal v říjnu za pravdu a zprostil ji obžaloby. Proti tomu se ale odvolalo státní zastupitelství. Odvolací krajský soud se dnes s jeho námitkami neztotožnil. Polyfunkční objekt měl vzniknout v prostoru bývalého armádního areálu, který získalo Brno bezúplatným převodem od ministerstva obrany. Podmínkou bylo to, že nemovitost nebude komerčně využita, což byl hlavní rozpor s uzavřenou smlouvou.

Podle soudce odvolacího soudu Jaroslava Pálky Hrubá musela vědět, že smlouva omezuje možnost nakládání s majetkem, který radnice získala od ministerstva obrany. Podle Pálky to ale časem „pustila z hlavy“. Podmínky darovací smlouvy proto následně nerespektovala, když smlouvu s vědomím rady podepsala. Přesto její jednání není činem, za který by měla být odsouzena.

Navíc smlouva, kterou byla nemovitost převedena ze státu na město, je neplatná. Neposvětila ji vláda. Brno ale přesto před třemi roky uznalo ve vztahu k ministerstvu obrany své pochybení a zaplatilo mu za údajné nedodržení smlouvy bezmála deset milionů korun. Nyní soudně vymáhá tuto částku zpět.

Dekontaminace pozemku měla jít do milionů

Firma Wilson Properity chtěla v lokalitě postavit dům s 80 byty a službami. Pozemky získala od Brna-středu do nájmu za symbolickou korunu za metr čtvereční na rok. Hrubá se hájila tím, že firma se zavázala dekontaminovat celý prostor, což přijde na mnoho milionů korun. Projekt navíc zahrnoval také úpravy okolí nové budovy. Stavba zatím nebyla realizována.

Už před časem Hrubá prohlásila, že jejím jediným cílem od počátku bylo zvelebení Masarykovy čtvrti, kterou areál hyzdil. Rovněž se cítí kauzou poškozena mimo jiné proto, že se kvůli ní nemohla zúčastnit komunálních voleb. Smlouvu podepsala se souhlasem městské rady a poté, co dokument zkontrolovali po právní stránce pracovníci městského úřadu. Učinila tak podle svých slov v dobré víře.

Projekt polyfunkčního centra Wilson Properity
Zdroj: ČT24
Vydáno pod