Odbory z ÚSTR si stěžují na způsob propuštění

Praha - Základní odborová organizace Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) podala podnět inspektorátu práce kvůli propouštění. Odborářům se nelíbí, že s nimi ředitel ústavu Daniel Herman nejednal o záměru propustit osm zaměstnanců a že chce odborům odebrat místnost, kterou jim garantuje kolektivní smlouva. Podle předsedkyně organizace Kateřiny Volné už případ řeší inspektor práce, ústavu prý hrozí statisícová pokuta.

„Vedení naší odborové organizace pokládá udělení výpovědí zaměstnancům ÚSTR za nezákonné. Hermanovo vedení sice svolalo jednání o propouštění, ale na něm nesdělilo ani jména propouštěných lidí ani jejich pracovní pozice, ačkoliv jsme se na ně opakovaně dotazovali,“ uvedla s tím, že mezi osmi propouštěnými jsou i členové odborové organizace, kterou zastupuje. Ani ti podle Volné neměli možnost, aby se k jejich výpovědi odbory vyjádřily.

„Mezi výpověďmi, které rozdal, byla výpověď i pro historika Jana Michla, což je jeden z mála historiků s doktorátem, které ÚSTR má. Pan Michl byl propuštěn pro nadbytečnost, ale zároveň se říká, že historikové jsou do ústavu současně i přijímáni,“ upozornila Volná v rozhovoru pro ČT24 s tím, že Herman avizoval, že historiky propouštět nebude.

Letos v ústavu vládla nepokojná atmosféra kvůli jeho směřování a také kvůli personálním otřesům, včetně změn na pozici ředitele. Na podzim opustilo ÚSTR několik historiků, rada ústavu se tím ale nezabývala s tvrzením, že by zasáhla v případě hromadného propouštění. Místopředseda rady Patrik Benda dnes ČTK řekl, že podle jeho názoru ani tento případ nebude rada řešit, protože podle jeho informací jde o snižování počtu zaměstnanců, ke kterým musí přistoupit kvůli škrtům v rozpočtu všechny státní organizace. Rada přitom podle něj byla informována, že půjde o provozní zaměstnance, nikoli badatele.

Vydáno pod