V západní Evropě zase sněží, pařížská letiště omezila provoz

Paříž – Sotva se západ Evropy vzpamatoval ze silného sněžení, které ho zasáhlo minulý víkend, začal sníh padat znovu. Doprava – především ta letecká – ovšem zatím zdaleka nebyla zasažena tak silně. Omezen je provoz pouze v Paříži, letiště Charlese de Gaulla oznámilo, že během dne bude provoz snížen o dvacet procent. Naproti tomu londýnské letiště Heathrow i Frankfurt dnes odbaví většinu spojů. Vážnější je situace v silniční dopravě. Ve Francii ztěžují dopravu nehody na zasněžených dálnicích, v Německu se zase řidiči musí vypořádat s náledím. Vlaky v Evropě dnes jezdí bez větších omezení. Pouze společnost Eurostar oznámila, že zruší osm z naplánovaných 52 spojů na linkách Londýn–Paříž a Londýn–Brusel.

Sníh způsobil vážné komplikace na francouzských silnicích, místní řidiči nejsou zvyklí na jízdu po sněhu a své vozy často nezvládnou. Na dálnici A13 u Poissy západně od Paříže uvízly v noci v čerstvě napadaném sněhu tisíce vozidel, protože tah zcela zablokovala nehoda kamionů. Zácpa v obou směrech se začala pomalu rozjíždět teprve k ránu.

V Belgii dopoledne nesměly na zasněžené dálnice vjíždět kamiony. Zákaz už byl sice odvolán, stále ale dopravu v zemi komplikuje až patnácticentimetrová vrstva sněhu, která pokrývá především vedlejší silnice.

Na severu a východě Německa mrzne a současně prší. Na silnicích se tak tvoří ledovka. Ochromen byl hlavní dálniční tah z Berlína do Hamburku, když na kluzké vozovce u Neuruppinu došlo k sérii nehod. Zraněni byli dva lidé, z toho jedna dopravní policistka. Mrznoucí déšť byl hlášen i z celého Braniborska, policie vyzvala řidiče, ať nevyjíždí, kdo výslovně nemusí. Sasko-Anhaltsko kvůli nesjízdným silnicím dokonce zrušilo autobusové spoje v některých okresech.

Na Štědrý den očekávají němečtí meteorologové husté mraky a déšť, který by mohl místy přecházet ve sněžení. Od soboty by pak mělo mrznout na celém území. Po celé Vánoce hrozí tvorba náledí a sněhových jazyků.