Lyžařské areály nabízejí ideální podmínky

Praha – Lyžařské areály v Krkonoších nabízejí milovníkům zimních sportů před víkendem ideální sněhové podmínky, v provozu budou téměř všechny sjezdovky. Na sjezdových tratích již leží dostatečná vrstva sněhu a upraveny jsou také trasy pro běžkaře. Cesty do středisek jsou s opatrností sjízdné, návštěvníci by ale měli počítat i s dopravními komplikacemi, které mohou v přeplněných horských areálech nastat. Někde je připraveno i stále oblíbenější noční lyžování. V Železné Rudě a na Špičáku slouží od dnešního dne lyžařům skibus, který jezdí v pravidelných intervalech mezi Gerlovou Hutí a Špičáckým sedlem. Oproti loňskému roku, kdy se služba těšila velkému zájmu, letos bude k dispozici jenom do 2. ledna.

Zatímco ještě včera byly sjezdovky a běžecké stopy v Krkonoších téměř prázdné, již dnes se může situace zcela změnit. Ideální podmínky pro lyžování a vánoční prázdniny každý rok přilákají na hory davy návštěvníků. Kdo se ale chtěl vyhnout tlačenici, přijel už tento týden.

Sjezdovky v hlavních lyžařských areálech budou fungovat i na Štědrý den, provozní doba ale bude kratší. Jezdit se bude za ceny vedlejší sezony, v Peci pod Sněžkou dokonce zadarmo. „Sjezdovky jsou v provozu všechny, běžecké tratě jsou upravené. Dá se říct, že kvalita je naprosto srovnatelná s plnou sezonou. Letošní zima nám hodně přeje,“ potvrdil vedoucí provozu areálu Horní Mísečky Zdeněk Spilka.

Množství návštěvníků ale může v horských centrech působit i komplikace, lidé by se měli připravit například na potíže s parkováním. „Počítáme s tím, že na svátky budou parkoviště plná. Upozorňujeme návštěvníky, kde všude mohou parkovat,“ dodal Spilka. Některá parkoviště totiž musí být na noc kvůli odklízení sněhu prázdná. Řidičům, kteří budou ignorovat značení, se může snadno stát, že tu ráno své auto už nenajdou.

Na Štědrý den se budou teploty v Krkonoších pohybovat kolem nuly, o víkendu se ale vrátí zima, teploty klesnou až k -9 stupňům a znovu začne sněžit.

Na tuzemské hory by mohlo na Vánoce a na Silvestra zavítat až 200 tisíc Čechů, vyplývá to z odhadu společnosti Mag Consulting. Provozovatelé zdejších zimních středisek, kterým začala oproti loňsku sezona zhruba o tři týdny dříve, jsou zatím s čísly spokojeni. Stále ale také roste počet těch, co jedou raději lyžovat za hranice republiky. Podle Mag Consulting jich během volna bude přes sto tisíc, což je o 10 procent víc než loni. Důvody jsou především dva: posilující koruna a snadná dostupnost areálů v sousedním Rakousku.