Olomoucká charita posílá Ježíška i do ukrajinských dětských domovů

Olomouc - Nákladní auto plné vánočních dárků pro dětské domovy na Ukrajině vypravila olomoucká Arcidiecézní charita. Balíčky zhruba pro dvě stě padesát dětí připravili lidé z celé České republiky. Kromě hraček, sladkostí a oblečení obsahují taky školní nebo hygienické potřeby. Charita míří se svými dárky už třetím rokem především do dětských domovů v ukrajinském Lopatynu, Ternopilu nebo Bortnikách.

Balíčky pro děti začala charita shromažďovat v polovině listopadu. Od té doby sem přicházely krabice s nejrůznějšími věcmi. Z některých bylo patrné, že jsou učeny jenom pro děvčata, na jiných nechyběl nápis, který oznamoval, že překvapení v něm ukryté potěší třeba desetiletého chlapce. Největší část dárků má ale konkrétního adresáta.

„Jsou to dárky určené nejenom pro děti z dětských domovů, ale také pro děti ze sociálně slabých rodin,“ upřesnil Rostislav Strojvus z Arcidiecézní charity Olomouc. Mluvčí charity Marek Navrátil dodal, že některé z dárků byly třeba pro patnáctileté mládežníky vůbec prvními, které v životě k Vánocům dostaly.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

„Můžeme říct, že tam je oblečení, hračky, školní potřeby a sladkosti,“ podotkl Rostislav Strojvus. Arcidiecézní charita ale nevozí na Ukrajinu pouze dárky o Vánocích, dětským domovům pomáhá v průběhu celého roku. Vybavila je například postelemi nebo technikou, kterou potřebují pro fungování domova. „Pořídili jsme tam traktor, nebo už čtyři lisy na ovoce, díky nimž si tam mohou lisovat mošt, který pak prodávají do potravinářské sítě a tím si vydělávají,“ dodal Marek Navrátil.