Pitr podá k soudu stížnost proti vydání ze Švýcarska do ČR

Vídeň - Podnikatel Tomáš Pitr si bude stěžovat na rozhodnutí o svém vydání ze Švýcarska do Česka u příslušného švýcarského soudu. Informoval o tom mluvčí švýcarského ministerstva spravedlnosti Folco Galli. Podle něj může stížnost vydávací řízení prodloužit o několik měsíců. Uprchlého Pitra zadržela švýcarská policie 27. července v alpském středisku Svatý Mořic. Česko požádalo o jeho vydání do vlasti. Švýcarské ministerstvo na podnikatele uvalilo vazbu. Minulý týden povolilo jeho vydání do ČR.

„V dopise, který jsme dnes obdrželi, nám advokát sděluje, že pan Pitr proti našemu rozhodnutí o vydání podá stížnost ke spolkovému trestnímu soudu,“ uvedl Galli. Podle něj ministerstvo o vydání do Česka rozhodlo 17. prosince. Své stanovisko zdůvodnilo tím, že předpoklady jsou naplněny a k české žádosti doložené hospodářské a daňové delikty jsou trestné i podle švýcarského práva. Na soud je možné obrátit se do třiceti dnů.

Mluvčí dodal, že stížnost by vydávací řízení „prodloužila o několik měsíců“. Pokud by Pitr nebyl s výrokem trestního soudu v Bellinzoně spokojen, může se odvolat ještě k nejvyššímu švýcarskému soudu. Ten je pak poslední instancí.

Na švýcarské soudy se Pitr obrátil už několikrát. Stěžoval si na vazební rozkaz. Soudci ale jeho stížnost zamítli. Podnikatel se snažil také neúspěšně dostat z vazby na kauci. Za propuštění nabízel 3,3 milionu švýcarských franků (nyní asi 66,5 milionu Kč). Ani s tím ale ministerstvo nesouhlasilo.

Pitra v roce 2006 soud v ČR pravomocně odsoudil za daňové delikty k pětiletému vězení. Podnikatel do věznice nenastoupil a od června 2007 se podle dostupných informací skrýval v cizině. Letos byl v ČR pravomocně odsouzen k souhrnnému šestiletému vězení v souvislosti s podezřelými obchody s akciemi potravinářských společností Setuza a Milo Surovárny. Letos v létě mu Nejvyšší soud ČR dal šanci na obnovení jednoho z procesů.

Vydáno pod