Policie musí šetřit, zavře se osm služeben

Ústí nad Labem - Příští rok opustí policie kvůli úsporám celkem osm služeben v celé České republice. Týká se to například sídliště Severní Terasa v Ústí nad Labem, jihočeské Zlivi nebo Havířova. Nejvíc policejních oddělení se zavře ve Středočeském, Ústeckém a Moravskoslezském kraji. Policie ale slibuje, že bezpečnostní situace se nezhorší. Ušetří řádově miliony korun.

Musíme šetřit, odcházíme. Z osmi míst v Česku zmizí policejní služebny. „Občané by se neměli ničeho obávat,“ prohlásil Jaroslav Ibehej, mluvčí Policejního prezidia. Ostravané ale varují: zvláště večer tu je problém. Ostravská policie tvrdí, že pouze přeskupila síly, aby byla efektivnější. To se ale nelíbilo starostovi Slezské Ostravy Antonínu Maštalířovi, který proti tomu protestoval u ministra vnitra. S majiteli místních domů nakonec našel vlastní řešení: vybudování kamerového systému. „Celé Kunčičky budou pod neustálým dohledem 24 hodin s tím, že onen kamerový systém bude napojen na centrálu,“ prohlásil starosta.

V dalších 22 místech policie sice služebny zruší, ale zůstanou tam stanice. Ty budou policisté využívat podle potřeby. To je případ i Jaroměřic nad Rokytnou. „Stálá dozorčí služba tady nebude, ale někdo tu bude pořád nepřetržitě vykonávat službu,“ řekl policista z Jaroměřic. Ze středočeských Lidic už odešla policie úplně. Zrušila tady i policejní stanici. „Já tu policii neviděla delší dobu, takže se ruší něco, co tady není,“ prohlásila obyvatelka Lidic.

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

Veronika Kellerová, starostka Lidic:

„Chápeme, že současný stav financí neumožňuje, aby v takovéto obci policejní stanice byla, nicméně v Lidicích by byla opodstatněná.“

Policie nebude příští rok svá pracoviště pouze rušit. Nově se otevřou tři policejní stanice - dvě v jihočeském a jedna v Královéhradeckém kraji.