Duka poobědval s bezdomovci a popřál jim, ať nikdy neztrácejí naději

Praha - Přáním radostných Vánoc a prosbou, aby nikdy neztratili naději, zahájil dnes arcibiskup pražský Dominik Duka vánoční oběd pro bezdomovce, seniory, postižené, osamělé, pro lidi v nouzi a na okraji společnosti, který v Arcibiskupském paláci na Hradčanech uspořádala už potřinácté komunita Sant'Egidio. I v dalších městech se tamní charity snažily lidem v nouzi alespoň trochu zpříjemnit vánoční svátky.

V sále kardinála Berana se sešly na Boží hod vánoční zhruba dvě stovky hostí, pro Duku to byl první vánoční oběd v nové funkci pražského arcibiskupa. S přítomnými si přiťukl sklenkou šampaňského a potřásl si s každým rukou. „O jedno bych vás poprosil, co je důležité, abyste nikdy neztratili naději, abyste se vždycky snažili znova uchytit, i když to není úplně jednoduché. Věřím vám,“ řekl hostům Duka. Připomněl jim, že i když někdy už ztrácejí sílu, měli by si být vědomi, že nejsou na světě sami. „O tom jsou Vánoce, protože Kristus přichází a říká: Jsem s vámi,“ uvedl.

Podotkl, že i Kristus byl bezdomovcem, v tom jsou mu dnešní hosté bližší než papež nebo arcibiskup. „Opravdu, v tomto momentě jste mu blízcí, čili máte velikou šanci. Pánbůh žehnej a radostné Vánoce,“ řekl Duka. Dodal, že lidé prožívají vánoční svátky, nejen když je jim dobře. Sám strávil Vánoce na nemocničním lůžku či ve vězeňské cele. Proto by lidé měli podle něj myslit o Vánocích i ve všech ostatních dnech roku na své blízké, se kterými se třeba nepohodli nebo oni jim ublížili, a měli by si navzájem odpustit.

Reportáž Mirky Vildové a Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Všichni hosté dnešního slavnostního oběda si společně zazpívali vánoční chorál Narodil se Kristus pán. U stolů mezi bezdomovci seděli dobrovolníci z komunity Sant'Egidio a starali se o zábavu, další dobrovolníci roznášeli jídlo. Již tradičně se podávala polévka s játrovými knedlíčky, na výběr byla svíčková nebo pečená kachna se zelím a knedlíkem. Jako dezert bylo vánoční cukroví a ovoce. Každý host si odnesl malý vánoční balíček.

Charity se snaží lidem bez domova Vánoce zpříjemnit

Alespoň trochu oslavili Vánoce také bezdomovci v Plzni. Plzeňané jim prostřednictvím charity vystrojili hostinu, kde nechyběl kapr se salátem ani dárky. Přání lidí bez domova jsou ale úplně jiná než těch, kteří domov mají. Přejí si obyčejný zubní kartáček, žiletky nebo mýdlo.

Trochu jako bezdomovci se o letošních Vánocích cítí i lidé, kterým srpnové bleskové povodně vzaly střechu nad hlavou. Například rodina Jeřábkova z Chrastavy na Liberecku přišla o dům - a tedy i o všechny vánoční ozdoby nebo formičky na cukroví. Rodina zatím přebývá v městském bytě, kde může zůstat čtyři roky. Manželé si ale chtějí postavit už příští rok nový dům.