Jak Češi slavili dnešní svatoštěpánský svátek?

Studenec - Dnes je druhý svátek vánoční - den, kdy si křesťané připomínají život a skutky svatého Štěpána. V každém koutě Česka se ale svátek oslavuje jinak. Například ve Studenci v Podkrkonoší se chodí ráno na koledu. V Brně zase pracovníci charity trávili čas s bezdomovci. Lidé ale mohli zavítat i na české hrady a zámky a poobědvat tam české speciality.

Mrazivé počasí nepřekazilo koledy ani hodování

Ve Studenci dnes na svatoštěpánskou koledu vyrazilo pět desítek místních obyvatel. V mrazivém počasí obcházeli koledníci dům od domu. Zpívalo se doma i venku. Do jedné části obce vyrazili muži, do druhé ženy. Koledování na svatého Štěpána má ve Studenci sedmapadesátiletou tradici, zvyk se předává z jedné generace na druhou. Vybrané peníze jdou pokaždé na charitu. Loni koledníci většinu peněz věnovali na opravu kostela v sousední vesnici.

Jak si Češi užívali dnešní svátek? (zdroj: ČT24)

V Brně oslavili sváteční den zcela jinak. Pracovníci charity dělali společnost lidem bez domova. Pozvali je na oběd, kteří uhradili dárci - tedy z kostelní sbírky. „Toto je taková příležitost, aby byli spolu, aby cítili, že nejsou opuštění,“ tvrdí brněnský biskup Vojtěch Cikrle.

Štěpánský oběd si ale Češi mohli užít i na hradech a zámcích. Například na nádvoří hradu Buchlov na Uherskohradišťsku lidé ochutnali zabíjačkové speciality, svařené víno nebo medovinu. „Na to, že máme otevřeno asi hodinu a půl, tak takových 600 - 700 lidí už tady prošlo,“ tvrdí organizátorka akce Radka Hradilová. V pondělí se však vracejí zámky k zimnímu režimu. Mnohé se znovu otevřou pro veřejnost až v dubnu, tedy s novou turistickou sezonou.