V Týně nad Vltavou budou mít možná vlastní MHD

Týn nad Vltavou - Osmitisícový Týn nad Vltavou v jižních Čechách se možná dočká vlastní městské hromadné dopravy. Projekt nabídl představitelům města dvacetiletý student, který je zároveň i majitelem dopravní firmy. Okružní linku městem by dokázal provozovat jen za 100 tisíc korun měsíčně. Kromě vyřešení špatného napojení největšího sídliště s centrem je důvodem zájmu města nečekaně nízká částka, kterou by vlastní MHD muselo dotovat.

Na první pohled působí nabídka studenta dopravní fakulty jako aprílový žert. Ve skutečnosti už ale dvacetiletý mladík řídí vlastní dopravní firmu a jeho projekt radnici více než zaujal.

„Za tu měsíční ztrátu do 100 tisíc můžu městu nabídnout provoz jedné linky v rámci 15 spojů denně,“ uvedl autor projektu Petr Stibor.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Například České Budějovice, které jsou asi dvanáctkrát větší než Týn nad Vltavou, letos zaplatí dopravnímu podniku 183 milionů korun. V přepočtu na obyvatele je to stonásobně víc. Na druhou stranu je hromadná doprava ve velkém městě jinak nastavená a řídí se také jinými pravidly.

Měsíční náklady na provoz městské hromadné dopravy v Týně nad Vltavou jsou podle zástupců města reálné. Problém je v tom, že nezahrnují počáteční investice, jako je vybudování sítě zastávek nebo pořízení nových autobusů.

„My principiálně nejsme proti soukromému podnikání v této veřejné službě, ale je třeba zvážit i to, kolik má ta firma náhradních autobusů, řidičů,“ uvedl jihočeský dopravní koordinátor Zdeněk Žemlička.

Projekt slibuje i pružné přizpůsobení jízdního řádu školním rozvrhům nebo pracovní době ve firmách a lékařských ordinacích. Město nabídku posoudí do konce ledna.