V Hradci mají konečně nového primátora, město povede Fink

Hradec Králové - V Hradci Králové se více než dva měsíce po komunálních volbách konečně podařilo zvolit primátora. Stal se jím lékař a lídr Hradeckého demokratického klubu (HDK) Zdeněk Fink. Hlasovalo pro něj 20 z 37 přítomných zastupitelů. Pro poslankyni Hanu Orgoníkovou, kterou na post navrhla ČSSD, hlasovalo 16 zastupitelů. Jeden hlas byl neplatný. Hradec Králové byl posledním velkým městem v Česku, kde se po volbách strany nedokázaly shodnout na vytvoření koalice. Na spolupráci se nakonec dnes dopoledne shodly ODS, Hradecký demokratický klub (HDK), Volba pro město (VPM), TOP 09 a sdružení Doma v Hradci. Koalice má v 37členném zastupitelstvu 21 hlasů. V opozici zůstane vítězná ČSSD, KSČM a Změna pro Hradec.

Fink podle svých slov nepovažuje zvolení za vítězství: „Je to zvolení do funkce primátora, které s sebou přináší spoustu povinností a pro mě i dost nových věcí. Ta funkce je poměrně významná a člověk má obavy, aby dobře splnil všechny úkoly, které na něj budou kladeny. Doufám, že se mi to podaří.“ Náměstkem primátora byl zvolen vysokoškolský pedagog a asistent ministra zdravotnictví Jindřich Vedlich (TOP 09), za ODS Martin Soukup, který tuto funkci zastával i v minulém období. Sdružení Doma v Hradci bude reprezentovat ředitel kina Central Leoše Kučeru, Volba pro město bude mít na postu náměstka divadelního režiséra Josefa Kroftu.

Fink: Vyhověli jsme požadavkům TOP 09

Koalice podle Finka vyhověla požadavkům TOP 09, která chtěla mít tři místa v radě včetně náměstka: „Doufám, že to bude fungovat, protože na politické scéně stojíme všichni na stejné straně,“ řekl ČT. V jedenáctičlenné radě města tak má ODS a TOP 09 tři členy, VPM a HDK dva a Doma v Hradci jednoho. Strany se v dohodě také zavázaly, že vypracují programové prohlášení, které by mělo schvalovat zastupitelstvo v únoru 2011. Strany chtějí například maximální průhlednost a kontrolovatelnost všech kroků města, otevřenou a slušnou komunikaci s občany města či intenzivní přípravu a realizaci připravovaných projektů Integrovaných plánů rozvoje města.

Hana Orgoníková:

„Pokud nebudu zvolena, je ČSSD v Hradci Králové připravena být v opozici. Rozhodně to není zklamání, naopak si myslím, že do budoucnosti to může být i výhodou.“

Strany se na koalici dohodly ihned po volbách, TOP 09 ale tehdy z jednání vystoupila. „Většina hradeckých voličů vyjádřila vůli po výrazné změně ve vedení města, my jsme začali s touto koalicí jednat a dozvěděli jsme se, že na většině míst by zůstali lidé, kteří tam byli doposud,“ objasnil odchod strany z jednání předseda regionální organizace TOP 09 v Hradci Králové Milan Sommer. Po neúspěšném vyjednávání dalších stran minulý týden TOP 09 oznámila, že se vrací k původní variantě a hodlá vytvořit středopravou koalici.

Město zatím vedl původní rada a nově zvolený náměstek primátora Vlastimil Ondráček z ČSSD. Na dnešním jednání zastupitelstva na post rezignoval. Zdůvodnil to tím, že se ČSSD nestala členem vládnoucí koalice. Senátor Vladimír Dryml (ČSSD) dnes ve svém prohlášení uvedl, že se ukazuje, že vítězná hradecká ČSSD není schopna pracovat týmově v koalici a není ani ochotna se dohodnout s ostatními stranami na novém vedení města. „Jde o politické selhání, zejména lídra kandidátky poslankyně Orgoníkové, která pravděpodobně upřednostňuje své politické ambice na primátorku před zájmy města,“ uvedl. Podle něj je i chybou celostátního vedení ČSSD, že nedokázalo přesvědčit Orgoníkovou o potřebnosti dohody.