Výrobci slibují, že od ledna léky nezdraží

Praha - Od prvního ledna mohou podražit některé léky. Politici totiž nestihli prodloužit platnost takzvaného Janotova balíčku, který snižoval ceny léků na letošní rok o 7 procent. Poslanecká sněmovna se údajně chystá k řešení situace hned začátkem roku. Jindřich Kotrba ze Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) ve Studiu 6 ale vysvětlil, že plošného zdražování léků se občané nemusejí bát.

„Očekávání, které máme k 1. 1. 2011, spoléhá na prohlášení asociace výrobců, že k plošnému zvýšení cen léků nebude docházet. A máme tu i fenomén takzvaných doprodejů, což znamená, že léky se v počátečních měsících budou prodávat za ceny, za které byly naskladněny ještě v tomto roce,“ uvedl Kotrba ve Studiu ČT24.

Možnost zdražování léků se podle jeho slov otevře farmaceutickým firmám až od dubna 2011, ale dá se předpokládat, že v té době už bude platit nové opatření, díky němuž se znovu sníží úhrady léků pojišťovnami. Lze předpokládat, že dojde právě k prodloužení platnosti tzv. Janotova balíčku.

Jindřich Kotrba ze SÚKL ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)

Ministerstvo zdravotnictví dnes ústy svého mluvčího Vlastimila Sršně oznámilo, že chce zkrátit lhůty pro odvolání farmaceutických firem a zjednodušit správní řízení o úhradách léků ze zdravotního pojištění. Připravená novela má umožnit, aby se do ČR dostaly rychleji levné léky a pojišťovny vydaly méně peněz. U třetiny léků není kvůli protahujícím se správním řízením hotová revize úhrad, zdravotnictví tím přichází o miliardy korun.