Magistrát rozhodl o zbourání černé stavby podnikatele Oulického

Ústí nad Labem - Ústecký magistrát nařídil odstranění části staveb vlivného podnikatele Patrika Oulického v Moravanech na Ústecku. V chráněné krajinné oblasti České středohoří si načerno postavil masivní zdi, bazén nebo příjezdovou cestu. Žádný z úřadů nechtěl přes dva roky převzít za rozhodnutí v kauze odpovědnost, až nyní padlo první rozhodnutí. Oulický pro ČT uvedl, že se úřednímu rozhodnutí podřídí. Podle magistrátu má zbourat zastřešenou příjezdovou cestu, čas má do konce března příštího roku.

O ostatních černých stavbách, mezi které patří opěrné zdi z kamenobloků nebo bazén, zatím žádné rozhodnutí nepadlo. Stavební odbor stále ještě nemá všechny podklady. Podle mluvčí ústeckého magistrátu Ivany Solničkové zde ještě probíhá stavební řízení. Oulický chce stavby stále dodatečně povolit, ČT řekl, že už doložil veškeré potřebné podklady přes architekty po CHKO.

Patrik Oulický pro ČT:

„Pro mě to je překvapující, nicméně musím to respektovat. Jestliže mi úřad uložil odstranit stavbu, tak ji odstraním… Já se nebudu odvolávat do nekonečna.“

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Celá kauza se táhne už přes dva roky, tehdy Správa chráněné krajinné oblasti České středohoří zjistila, že v Moravanech vznikají bez jejího vědomí masivní stavby, na které neměl Oulický stavební povolení. Stavební úřad v Trmicích s ním proto zahájil řízení, ale těsně před vydáním rozhodnutí o odstranění staveb mu na žádost Oulického krajský úřad odebral spis a přidělil ho právě ústeckému magistrátu.

Postup úředníků velmi kritizoval i ochránce lidských práv. „My se domníváme, že pokud by nebyl zásadně změněn územní plán, tak taková legalizace není možná,“ uvedla už v listopadu zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová. Postup úředníků prošetřovala i policie, porušení zákona ale nezjistila.

Ústecký magistrát
Zdroj: ČT24