Mašínovy motáky předurčily osud jeho synů, teď jsou v rukou restaurátorů

Praha - Restaurátoři Národního archivu zachraňují dva motáky, které v pankráckém vězení napsal podplukovník Josef Mašín, člen odbojové skupiny Tři králové. Gestapo Mašína zatklo v květnu 1941 a o rok později ho v Kobylisích nacisté zastřelili. Obsah motáků předurčil i pozdější činy Mašínových synů, Josefa a Ctirada, kteří se při útěku z komunistického Československa v 50. letech prostříleli na Západ. Restaurování bude trvat zhruba 14 dní, pak se motáky vrátí do Vojenského historického ústavu.

Toaletní papír a tužka nebo kousek tuhy. Dva motáky, které napsal Josef Mašín ve vězení na Pankráci. Jeden vynesla manželka spoluvězně Vojtěcha Vrnaty, druhý byl nalezen až po válce. Podle instrukcí z Vrnatova motáku. „Popsal určitou skrýš poblíž futer dveří cely, kde byl nalezen druhý moták. Ten je daleko obsáhlejší, a zatímco první je poselstvím zejména manželce, tak ten druhý je poselstvím dětem,“ podotkl Eduard Stehlík z Vojenského historického ústavu.

Mašín potomkům vzkázal: „Pamatujte, že hájit svobodu své vlasti a národa jest první povinností každého uvědomělého Čecha. I vy jednou musíte takto postupovat.“ A otcova slova život jeho dětí zásadně ovlivnila. „Otec byl pro nás velký vzor,“ prohlásil Josef Mašín.

Oba motáky teď mají v rukou restaurátoři. Pokud by nezasáhli, nejspíš by se rozpadly. „Tento typ papíru je nejhorší, který může být, je naplněn dřevem, takže je velice nestabilní,“ konstatoval Michal Ďuričko z Národního archivu. Restaurátoři zatím nevědí, zda bude nutné dělat fixaci, protože neznají druh tužky.

Mašínovy motáky jsou jednou z mála věcí, které po něm zůstaly. Vojenský historický ústav má pak už jen brýle, které mu gestapáci rozšlapali při zatčení.