Češi si myslí, že Nečasova vláda padne

Praha - Dvě třetiny Čechů nevěří, že koaliční vláda premiéra Petra Nečase (ODS) vydrží vést zemi do konce svého čtyřletého mandátu. Téměř třetina lidí se domnívá, že mise Nečasovy vlády „rozpočtové odpovědnosti“ skončí už v průběhu nadcházejících měsíců a třetina si myslí, že vláda v současné podobě nepřežije následující rok. Uvedly to dnešní Lidové noviny (LN) s odkazem na průzkum agentury Millward Brown.

Renomé koaličního kabinetu ODS, TOP 09 a Věcí veřejných podle deníku poškodila korupční aféra na Státním fondu životního prostředí (SFŽP). Kvůli podezření, že se z fondu měly vyvádět peníze pro ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS) a jeho stranu, čelila vláda hlasování o nedůvěře.

Čtyřicet procent lidí podporuje odvolaného Michálka

Z průzkumu vyplynulo, že 40 procent Čechů si myslí, že policie korupční aféru na SFŽP nevyšetří. Stejný počet respondentů se postavil na stranu odvolaného šéfa SFŽP Libora Michálka. Podle nich odhalil vážnou korupční aféru na ministerstvu. Necelá pětina pak kauzu považuje za „vykonstruovaný skandál, který měl za úkol poškodit vedení ministerstva“.

Deník píše, že premiér Nečas, který je na dovolené, se k závěrům průzkumu nevyjádřil. Jeho ministerští kolegové však přiznávají, že přízeň veřejnosti ztratili a budou o ni muset bojovat. „Tudíž ten skandál (na SFŽP) se musí opravdu dopodrobna se vším objasnit. To je podle mého názoru bezpodmínečné,“ řekl listu ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Ministr vnitra a předseda VV Radek John poznamenal, že jeho strana má ve vládu stejnou nedůvěru jako občané. „A pokud bude bojovat pouze ústy, a ne konkrétními činy, tak nevydrží, protože my ji opustíme,“ řekl dnešním LN John.

Průzkum agentura provedla ve dnech 25. až 27. prosince, zúčastnilo se ho 416 lidí starších 15 let z celé ČR.

Vydáno pod