Nejvyšší soud nařídil opět projednat Minaříkův pojišťovací podvod

Brno - Nejvyšší soud (NS) zrušil rozsudek nad bývalým agentem komunistické Státní bezpečnosti (StB) Pavlem Minaříkem, jenž si odpykával šestiletý trest za pojišťovací podvod. Případ se vrací k novému projednání u Krajského soudu v Brně. Minařík na nový verdikt počká na svobodě, informuje dnešní Mladá fronta Dnes. Nejvyšší soud rozhodl neveřejně, odůvodnění zatím není známé.

Minařík je podezřelý z toho, že před 14 lety zinscenoval na Ukrajině dopravní nehodu a pak požadoval zaplatit od pojišťovny Kooperativa 41 milionů korun za materiál, který údajně shořel. Podle svědků a znalců však nehoda byla fingovaná a náklad zapálili Minaříkovi ukrajinští komplicové - bývalí příslušníci sovětské tajné služby KGB. Odborný posudek navíc podle zrušeného verdiktu ukázal, že náklad ani nemohl mít udanou hodnotu. Brněnský krajský soud Minaříka poslal do vězení na čtyři a půl roku, odvolací Vrchní soud v Olomouci trest ještě zpřísnil na šest let.

Nové projednání případu dá Minaříkovi další příležitost k obraně. „Jsme samozřejmě rádi, ale nemáme ještě text odůvodnění rozhodnutí Nejvyššího soudu,“ řekl MfD Minaříkův advokát Milan Staněk.

Minařík se „proslavil“ ještě za minulého režimu. Koncem 60. let byl jako agent StB vyslán do Rádia Svobodná Evropa. Plánoval bombový útok na stanici, sám nakreslil plánky umístění náloží. V roce 1976 se vrátil a stal se pro komunistický režim hrdinou. Zpěvák Josef Laufer o něm složil oslavnou píseň. Po roce 1989 byl za plánovaný útok na rádio obžalován, ale trestu unikl.