Platnost řidičáků vydaných před rokem 2000 dnes končí

Praha - Bezmála třem stům tisícům řidičů dnes přestanou platit řidičské průkazy vydané před rokem 2000. Dnešek je zároveň posledním dnem, kdy o nový můžou zdarma požádat. Ten, koho policisti v lednu zastaví bez platného dokladu, riskuje až dvoutisícovou pokutu. Nejvíc opozdilců je v Karlovarském a Plzeňském kraji a také v hlavním městě. Celkem bylo nutné vyměnit bezmála milion a půl průkazů.

Poslední dny letošního roku jsou ve znamení lámání rekordů v návštěvnosti na pražském registru řidičů. Důvodem je končící platnost řidičských průkazů vydaných před rokem 2000. Zatímco na začátku prosince si šlo řidičský průkaz vyměnit denně v průměru tisíc žadatelů, teď jich musí na magistrátu odbavit tři a půl tisíce. Řidičák si totiž v metropoli ještě nevyměnilo na třiačtyřicet tisíc lidí. Přibližně polovina z nich si ho má jen vyzvednout, avšak návštěvu úřadu řidiči nechávají na poslední chvíli.

Na Vysočině, konkrétně v Jihlavě, je zájem také minimální. Stovky lidí ještě o výměnu ani nepožádali. V poslední den, tedy dnes, tak má úřad v Jihlavě otevřeno od 8 do 11 hodin. Žádné fronty a tlačenice se netvoří ani na dopravním odboru brněnského magistrátu. Zatím se neprojevil žádný enormní velký zájem o výměnu řidičských průkazů a v tuto chvíli můžeme říct, že zbývá zhruba ještě kolem 12 tisíc žadatelů, popisuje situaci mluvčí Magistrátu města Brna Pavel Žára.

Reportáž Ondřeje Schneidera (zdroj: ČT24)

Jindřich Secký, zástupce vedoucího dopravní police JM kraje:

„Vzhledem k tomu, že se jedná o přestupek, troufnu si říct, méně závažný, dá se předpokládat mírnější postih, který policista, zejména v těch prvních dnech po začátku roku, řidiči uloží.“

Poslední šanci k podání žádosti budou mít opozdilci na většině úřadů dnes do dvanácti hodin. I tak si ale budou muset na nový řidičák až tři týdny počkat. Kdo bude přesto chtít v novém roce řídit auto bez nového řidičského průkazu, porušuje zákon a riskuje pokutu. Policie ale žádný hon na staré řidičáky nechystá.

Podobně by po novém roce měla policie zřejmě postupovat i v případě další novinky. Kvůli změně povinné výbavy by řidiči měli doplnit své autolékárničky. Nově do nich totiž patří například termoizolační fólie nebo resuscitační maska.