Česko sužuje smog, nejhůře je na Mostecku

Praha - Smog v Podkrušnohorské pánvi během dneška výrazně zhoustl. Okamžitá koncentrace prachu na Mostecku a Teplicku překročily devítinásobek povolených hodnot a v Lomu u Mostu vystoupaly až na třináctinásobek.  V Ústeckém kraji byl ve čtvrtek večer vyhlášen stav regulace, který omezuje největší znečišťovatele, a během dneška odvolán nebude. Výrazné zlepšení se ale čeká až na Nový rok. Smogová situace se během dne výrazně zhoršila i na dalších místech Česka, především v Moravskoslezském kraji, ale i v jiných velkých městech - hodnoty podobné těm v Ústí nad Labem zaznamenávají například v Českých Budějovicích.

Ústecký kraj trápí především koncentrace větších částic polétavého prachu PM10, pro nějž je povolen denní limit 50 mikrogramů na metr krychlový. Hodnotu dnes ráno nesplňuje žádné velké město v severních Čechách, na Teplicku jsou ale kvůli vysokému tlaku a teplotní inverzi průměrné hodnoty za posledních 24 hodin zhruba čtyřnásobné. Denní průměr v Teplicích dnes v 14:00 dosáhl 267 mikrogramů a ještě větší byl v sousední Krupce. Okamžité koncentrace v obou místech dokonce dopoledne přesáhly hodnotu 400 mikrogramů. Nejvíc v Krupce, kde dosáhly dokonce 498 mikrogramů.

Nejhorší situace je ovšem na Mostecku, především v jeho části na úpatí Krušných hor. Měřící stanice v Lomu u Mostu zaznamenala dnes odpoledne okamžitou koncentraci 665 mikrogramů na metr krychlový, což je zřejmě krajský rekord letošní zimy.

Silnice i železnice jsou bez problémů

Dálnice, rychlostní komunikace a silnice prvních tříd jsou většinou sjízdné bez problémů, k jízdě do hor je však podle silničářů nutná zimní výbava auta. Zledovatělá sněhová vrstva, místy s vyjetými kolejemi, zůstává například na cestách druhé a třetí třídy na Přerovsku nebo ve Zlínském kraji. Na Vsetínsku, Třebíčsku či v Karlovarském kraji se vyskytují mlhy, které mohou namrzat, místy i mrznoucí srážky.

V Libereckém kraji slabě sněží, řidiči by si tam podle silničářů měli také dát pozor na namrzlé stromy kolem silnic, které hrozí zřícením pod vahou námrazy. V Třebechovicích pod Orebem na Královéhradecku je od dnešního rána uzavřena ulice Na Kuchyňce. Kvůli zamrzlému stavidlu se tam rozvodnil potok Alba a voda začala téct po silnici.

Namrzlé silnice komplikovaly dopravu.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod