Stalking už je rok trestný i v Česku, policie řešila přes 500 případů

Praha – V Česku už je rok trestný stalking, neboli nebezpečné pronásledování. Policie za tu dobu řešila okolo 500 případů, z nichž většina skončila obviněním. Za stalking už taky soudy vynesly 70 pravomocných rozsudků. Přestože odborníci na lidská práva považují tato čísla za úspěch, poradenská centra nabádají policii k ještě důkladnějšímu prověřování všech okolností.

Pronásledování je trestné, když se děje proti vůli oběti a musí trvat minimálně čtyři týdny. Pro pachatele je podle policie nejčastějším motivem zhrzená nebo nenaplněná láska. Ta sehrála roli i v případu, který v prosinci začal řešit brněnský soud. Muž posílal své bývalé partnerce až 50 SMS zpráv denně a obtěžoval ji i telefonáty, v nichž jí vyhrožoval. V jiném případu si zase muž zasedl na pracovnici banky. Dlouhé hodiny ji denně sledoval na pobočce při práci a slovně ji urážel.

Celkově řešila policie nejvíc případů nebezpečného pronásledování v Praze a ve Středočeském kraji, nejméně pak na Plzeňsku. Z 90 % procent převažují mezi pachateli muži. Soudy už během roku stihly vynést 70 pravomocných rozsudků. „To je relativně vysoké číslo, je to mimo jiné důkazem toho, že naše společnost potřebovala nový trestní zákoník, který postihuje i nové formy trestné činnosti, které dosud nebyly trestány,“ uvedl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS).

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Poradenské centrum pro oběti násilí ROSA ovšem upozorňuje, že při nebezpečném pronásledování hraje velkou roli i čas, policie by prý proto měla stalking umět lépe rozpoznat. Někdy totiž dojde k tragédii: „Přeci jen v některých případech je dobré ještě více zhodnotit situaci, jestli oběť není skutečně nějak velice ohrožena, protože se i stávaly případy, kdy ta žena byla zavražděna,“ upozorňuje Zdena Prokopová z poradenského centra.