Krejčíř dostal za úvěrový podvod osm let vězení

Praha - Za porušování povinnosti při správě cizího majetku ve společnosti Technology Leasing dnes uložil Městský soud v Praze uprchlému podnikateli Radovanu Krejčířovi souhrnný osmiletý trest vězení. Spolu s Krejčířem se trestného činu dopustili i další dva muži Přemysl Synek a Michal Búry, kterým za to trestný senát vyměřil tříletý a dvouletý nepodmíněný trest vězení. Zbylé dva muže Jana Pavlíčka a Zdeňka Krejčího zprostil obžaloby v plném rozsahu. Krejčíř byl podle spisu hlavou zločinného spolčení. Před 5,5 lety utekl před policií do zahraničí, nyní čeká v Jihoafrické republice, zda bude vydán zpět do Česka.

Odsouzení se v roce 2002 údajně podíleli na vyvádění úvěrových finančních prostředků, které firmě Technology Leasing poskytla Česká spořitelna. Podle soudního spisu Radovan Krejčíř do firmy dosadil Přemysla Synka, který jako jediný člen představenstva společnosti na základě pokynů od Krejčíře uzavíral fiktivní smlouvy s dalšími firmami. Na jejich účty pak údajně putovaly peníze z úvěrů.

Státní zástupkyně celkovou škodu, kterou prý Krejčíř a spol. způsobili, v obžalobě vyčíslila na více než 150 milionů korun, u dalších téměř 30 milionů podle spisu zůstalo u pokusu. Krejčíř proto kromě souhrnného trestu, který reflektoval i dva předchozí tresty, byl odsouzen i k propadnutí majetku, a také k osmiletému zákazu činnosti ve statutárních orgánech obchodních společností.

Reportáž Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)

Soud se již třikrát pokusil případ vrátit státnímu zastupitelství k došetření, všechna tři usnesení však v minulosti Vrchní soud v Praze zrušil. Předseda trestního senátu Alexander Sotolář při odůvodnění posledního rozhodnutí v prosinci 2009 řekl, že je nesporné, že společnost Technology Leasing po roce 2000 nečerpala žádné úvěry. V té době navíc podle něho neměl s Technology Leasing nikdo z obžalovaných nic společného a nemohli se tak dopustit úvěrového podvodu. Sotolář rovněž uvedl, že v úvahu připadala možnost pětici obžaloby zprostit. Soud však byl přesvědčen, že důkazy svědčí o zpronevěře nebo poškozování věřitele.

Krejčíř, který je v Česku stíhán za majetkové a násilné trestné činy, policii utekl v červnu 2005 při domovní prohlídce ve vile v Černošicích. Od dubna 2007 pobývá v JAR, kam přicestoval na falešný pas. Soud v jihoafrickém Johannesburgu v únoru 2008 rozhodl, že nemá být vydán z JAR k trestnímu stíhání do Česka. Vyšší jihoafrický soud ale loni v září rozhodl o tom, že se žádostí o Krejčířovo vydání bude znovu zabývat nižší soud.