Počasí je klidné, sníh ale zůstává na silnicích

Praha – Počasí je na začátku prvního pracovního týdne nového roku klidné. Na některých místech sice v noci slabě sněžilo, nemělo to ale vážnější následky. Teploty v celém Česku jsou pod nulou a po celý den pod ní mají zůstat. Meteorologové ale neočekávají, že by se tvořilo náledí nebo ledovka. Silnice jsou sjízdné, ačkoli na horských komunikacích většinou leží rozježděný sníh. Stále zůstává uzavřena jedna železniční trať – osoblažská úzkokolejka – kterou Správa železniční dopravní cesty nedokázala uvolnit, ačkoli ji sníh zavál v polovině prosince. Podrobnosti ke sjízdnosti silnic a dálnic naleznete zde. Mimořádnosti na železnici naleznete zde.

Teploty se pohybují slabě pod nulou a podobně tomu bude i v příštích dvou dnech. Meteorologové neočekávají, že by se tvořilo náledí nebo padaly rampouchy. Ve čtvrtek se ale má oteplit a začne tát. Teploty se mohou přiblížit až k plus deseti, protože ale země zůstane chladná, může roztátý sníh opět namrzat. Silnice a chodníky tak budou kluzké, pod těžkým sněhem mohou padat stromy.

V noci bude proměnlivá a převážně velká oblačnost. Na horách se očekávají sněhové přeháňky. Nejnižší teploty -2 až -6 °C, při delším vyjasnění a uklidnění větru kolem -8 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 2 až 6 m/s.

V noci sněžilo na horách v Čechách a také na Vysočině. Nejvýraznější je jeho vliv v Ústeckém kraji. Nenapadlo sice více než pět centimetrů, protože ale ve vyšších polohách silně fouká, je řada silnic v Krušných horách špatně sjízdná. Silničářům se zatím daří protahovat všechny komunikace, upozorňují ale na možné komplikace nad Chomutovem.

V Libereckém kraji napadlo do rána až pět centimetrů nového sněhu. I na hlavních tazích leží vrstva rozbředlého sněhu a silnice mohou klouzat. V oblasti Krkonoš varují silničáři před tvorbou sněhových jazyků a
závějí. Na silnicích nižších tříd a v horských oblastech je na vozovkách
zledovatělá vrstva ujetého sněhu krytá posypem. Motoristé bez zimní výbavy by do kraje neměli vůbec vjíždět a do hor silničáři doporučují i sněhové řetězy a výbavu potřebnou k vyproštění vozidla.

Na ledovku, která se tvoří na některých silnicích, upozorňují silničáři v Jihočeském kraji. Kluzké jsou vozovky především na Jindřichohradecku a Táborsku, mohou se vyskytnout i dešťové nebo sněhové přeháňky. Na šumavských komunikacích leží sněhová břečka.

S novým sněhem se mohou řidiči potýkat rovněž ve Středočeském kraji a na Vysočině. Hlavní tahy jsou sjízdné, na vysočinském úseku dálnice D1 se ale vyskytuje rozježděný sníh. Silnice nižších tříd pokrývá zledovatělá sněhová vrstva krytá drtí.