Nástupce Vesecké má zřídit protikorupční zastupitelství

Brno - Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil dnes při uvedení Pavla Zemana do funkce nejvyššího státního zástupce vyjádřil své očekávání, že nástupce Renaty Vesecké naplní reformní změny plánované vládou a zároveň že státní zastupitelství se zaměří na boj proti korupci a závažné trestné činnosti. Především předeslal plán vzniku nového státního zastupitelství, které by se specializovalo právě na boj s korupcí. Zeman navíc dodal, že ve funkci šéfa by se rád ještě zaměřil na lepší komunikaci v rámci státního zastupitelství, na lepší vzdělávání státních zástupců a na proces konfiskace výnosů z trestné činnosti. Zeman nahradil Renatu Veseckou vykonávající funkci pět let, ta je v současnosti na řádné dovolené, do konce února se má rozhodnout o jejím dalším působení. Funkce se dnes ujal i nový místopředseda Nejvyššího soudu (NS) Roman Fiala.

„Reformní kroky se musí dotýkat nezávislosti státních zástupců, druhý okruh se týká procesní nezávislosti státního zástupce jako takového. Třetí téma se týká odměňování státních zástupců. Za důležitý považujeme také kariérní řád státního zástupce. Posledním, pátým bodem, který já považuji za mimořádně důležitý, je otevření diskuze nad zřízením speciálního státního zastupitelství,“ předeslal ministr Pospíšil 5 priorit nového šéfa státních zástupců.

Pavel Zeman:

„S paní doktorkou Veseckou jsem měl dnes setkání, kdy jsme si velmi bezproblémově předali agendu. Paní doktorka řekla, že chce čerpat řádnou dovolenou, což naprosto chápu. Během té doby se sejdeme a budeme řešit, kde v rámci státního zastupitelství chce působit. Ze zákona vyplývá, že funkcionář odvoláním nepozbývá umístění v rámci určité úrovně státního zastupitelství. To znamená, že paní doktorka Vesecká i nadále zůstává státní zástupkyní Nejvyššího státního zastupitelství.“

„Zatím jsme se shodli na tom, že budeme prosazovat myšlenku speciálního státního zastupitelství, které by mělo na starosti boj s korupcí a se závažnou trestnou činností,“ prohlásil Pospíšil. Podle jeho slov jsou ve hře dvě koncepce. Buď půjde o samostatnou instituci s celostátní působností, která by byla podřízena Nejvyššímu státnímu zastupitelství, nebo by šlo o jeho přímou součást. Do konce února chce ministr všechny okruhy vyjasňovat a poté přistoupit k legislativní části.

Osmatřicetiletý Zeman bude muset řešit také problémy spojené s odměňováním státních zástupců, kteří si dlouhodobě stěžují na to, že mají zmrazené mzdy. Pospíšil k tomu uvedl, že jeho snahou bude, aby úsporná opatření ve vztahu ke státním zástupcům letos skončila. Podle ministra by se již „mzdové nůžky“ mezi soudci a státními zástupci neměly dále rozevírat. Cílem Pospíšila je, aby se mzdy žalobců dorovnaly na úroveň z období před přijetím všech úsporných opatření státu, kdy rozdíl mezi platovým ohodnocením soudců a státních zástupců činil průměrně deset procent.

Vesecká se během dovolené rozhodne, zda setrvá na státním zastupitelství

Sama Renata Vesecká dnes ve Studiu ČT24 uvedla, že nadcházející dovolená pro ni po „chvatném konci roku“ znamená příležitost k vyhodnocení nabídek, které má, ať už ze strany státního zastupitelství, nebo v soukromé sféře. „Poté se rozhodnu tak, aby mě práce, kterou budu dělat, uspokojovala,“ konstatovala bývalá nejvyšší státní zástupkyně.

Renata Vesecká ve Studiu ČT24:

„Je velice nešťastné, pokud politici dělají soudy o zákonnosti či nezákonnosti. Je to matoucí pro veřejnost a je to špatný signál pro zlepšování právního vědomí společnosti… Právě moje odvolání je důkazem toho, že nepatřím do žádné politické ani finanční skupiny a že dokonce nejsem ani mafián, protože bych předpokládala, že skupina mafiánů si věci také dokáže zařídit jinak.“

Nejvyšší soud má nového místopředsedu

Posílení jednotného výkladu práva v Česku patří k hlavním prioritám nového místopředsedy Nejvyššího soudu (NS) Romana Fialy, jenž se dnes ujal funkce. Nejvyšší soud by měl podle něj získávat respekt nižších soudů vážností a seriózností svých argumentů a kvalitou odůvodnění. Fiala na dnešním setkání s novináři podpořil budování prostupné a snadno ovladatelné databáze rozhodnutí odvolacích soudů a Nejvyššího soudu. Právě databáze by měla přispět k tomu, aby různé soudy prvního stupně v Česku rozhodovaly ve shodných otázkách stejným způsobem.

Nejednotnost rozhodování je podle Fialy problémem jen v některých oblastech českého práva. Některé agendy jsou naopak zpracovány velmi pečlivě a rozhodování soudů je kvalitní, seriózní a jednotné. „Ale současně jsou zde oblasti práva, které vyžadují historicky větší pozornost, než jim byla doposud věnována. A současně přichází období, kdy některé disciplíny v právu budou vyžadovat zcela nové rozhodovací postupy,“ uvedl Fiala.

Fiala ve funkci nahradil Pavla Kučeru, jenž odešel do důchodu po dosažení 70 let. Poslední Kučerovy měsíce ve funkci poznamenaly spory s Brožovou a kárné řízení kvůli nevyjasněnému angažmá v údajné korupční kauze expředsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka. „Od jmenování Romana Fialy místopředsedou si slibuji zvýšenou důvěryhodnost Nejvyššího soudu,“ uvedla šéfka soudu Iva Brožová. Ke sporům s Kučerou se již nechce vracet.

  • Pavel Zeman autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2215/221469.jpg
  • Renata Vesecká autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2216/221540.jpg