Rodiče mohou stále volit délku rodičovské dovolené

Praha - S příchodem nového roku už není takzvané porodné vypláceno celoplošně. Změny ale nastávají také při volbě délky rodičovské dovolené. Rodiče, jejichž potomci se narodili v únoru, březnu a dubnu si do konce ledna, respektive února 2011 ještě mohou zvolit délku rodičovské dovolené. Pokud volbu neprovedou, automaticky spadají do čtyřleté délky rodičovské dovolené.

„Automaticky se jim rodičovský příspěvek převede na nižší,“ uvedl ve Studiu ČT24 ředitel Odboru rodiny a dávkových systémů MPSV Miloslav Macela. Dvouletou, případně tříletou délku rodičovské dovolené mohou lidé volit na odděleních státní sociální podpory na příslušných úřadech práce.

Ředitel Odboru rodiny a dávkových systémů MPSV Miloslav Macela:

„Další velká změna se týká porodného, zúžilo se pouze na první narozené dítě, a to u rodin, jejichž příjem nedosáhne 2,4 násobek životního minima.“

Miloslav Macela ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)

Podle jeho slov došlo se změnou ke sjednocení celkové výše sociálního příspěvku. „U dvouleté a čtyřleté varianty, která činí 216 tisíc korun. Takže zatím nejvýhodnější zůstává klasická tříletá varianta,“ prohlásil ředitel odboru. Dodal, že volba délky rodičovské dovolené čeká ještě zhruba jednu třetinu rodičů, což se podle jeho slov týká asi 4 tisíc rodin.

Nové podmínky rodičovské dovolené se dotknou především těch rodičů, kteří nastupují rodičovskou dovolenou a před narozením dítěte neměli práci, studovali nebo jako osoby samostatně výdělečně činné neplatily nemocenské pojištění. Tito rodiče totiž nově musejí povinně nastoupit čtyřletou délku rodičovské dovolené.

ředitel Odboru rodiny a dávkových systémů MPSV Miloslav Macela
Zdroj: ČT24