Do Řecka už nikdo nepřijede vlakem

Atény – Řecko je nemocným mužem Evropy – a nyní i evropských kolejích. Od 1. ledna země zrušila většinu dálkových vlaků včetně všech mezistátních spojů. Železniční společnost Trainose je ve velké ztrátě, kterou nemůže dále prohlubovat, proto ponechává v provozu pouze hrstku vlaků. Ačkoli železniční doprava v zemi ani dříve nebyla svou intenzitou srovnatelná se středem a západem Evropy, znamená její omezení významnou změnu – docela odpadá jeden ze způsobů, kterým se do turisticky atraktivního Řecka dosud dalo dostat.

Razantní omezení železniční dopravy v Řecku je podle Trainose pouze dočasné. Zcela přestaly vlaky jezdit po devíti tratích. Veškeré mezistátní spoje končí na hranicích, žádný z nich se nedostane ani do Soluně – významné železniční křižovatky, která je poměrně blízko hranic s Bulharskem i Makedonií. Vnitrostátní dálkové spoje, které přežily škrty, nově projíždějí méně vytížené zastávky. Rušení se nedotklo příměstské regionální dopravy.

Ve zbylých spojích budou muset cestující sáhnout hlouběji do kapsy. Trainose zrušila všechny slevy a připravuje nový systém zákaznických cen.

Do Soluně mají v letní sezoně jednou týdně jezdit i přímé ubytovací vozy z Česka. Zda omezení dopravy, které řecký dopravce prohlásil za dočasné, bude trvat i v létě, zatím není zřejmé.