Staré řidičáky si nevyměnilo čtvrt milionu lidí

Praha - Do konce loňska si staré řidičské průkazy vydané v letech 1994 až 2000 nestačilo v České republice vyměnit 264 105 řidičů. Průkazy si mohou sice vyměnit ještě i v příštích týdnech, už to však nebude bezplatné, se starým řidičákem nesmí usednout za volant. V Praze si nevyměnilo starý řidičák 41 201, naopak na Vysočině to bylo 8 632 motoristů, informoval o tom mluvčí ministerstva dopravy Jakub Ptačinský. Podrobnosti k výměně řidičáků nabízí ministerstvo dopravy i na webu.

Od letošního 1. ledna navíc začala výměna řidičských průkazů vydaných od počátku roku 2001 do 30. dubna 2004. Těchto řidičů je 1 067 012. Průkazy si mohou měnit do konce roku 2013. Po 1. lednu 2014 bude v České republice platný pouze typ takzvaného evropského průkazu, uvedl Ptačinský.

Řidičský průkaz vydaný v letech 1994 až 2000 nemá třeba jen v Ostravě vyměněno sedm a půl tisíce lidí, ani dnes se za přepážkami na magistrátu fronty nových žadatelů však netvořily.

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)

Lidé, kteří o výměnu průkazu požádají až letos, zaplatí správní poplatek za jeho vydání ve výši 50 korun. Zrychlená výměna bude stát 500 korun. Tato výměna pak trvá pět pracovních dnů místo kalendářních 20.

Mezi těmi, kteří si průkaz nestačili vyměnit, jsou i lidé, kteří o něj formálně požádali, ale ještě si ho nevyzvedli. Stejně tak patří do této skupiny lidé, kteří se rozhodli, že po zbytek života řídit nebudou. Jsou však povinni svůj dosavadní řidičský průkaz vrátit příslušnému obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností.

Ministerstvo dopravy už přes rok vyzývá k obměně řidičských oprávnění, ale lidé, kterých se to týká, se do toho stále příliš nehrnou. Celkem bylo nutné vyměnit zhruba 1,4 milionu těchto průkazů. Řidiči měli na výměnu tři roky. Více než třetině řidičů, kteří si do konce loňska nestihli průkazy vyměnit, je podle ministerstva dopravy 30 až 40 let.

Počet řidičů, kteří si nestihli vyměnit řidičské průkazy, které podléhají povinnosti výměny do konce roku 2010.
Zdroj: Ministerstvo dopravy/ČTK